2020/21 eseményei

2020/2021. tanév eseményei

2021. június 21-25-ig 29 gyermek, 3 pedagógus és 2 középiskolás önkéntes segítő részvételével tartottunk tábort.
A Magyar Diáksport Szövetség idén nyárra tábor lehetőségeket hirdetett pályázat formájában. Az iskola 3 dolgozója pályázatot adott be, erre a szuper lehetőségre, Peidlné Kard Anita, Huszár Kata és Vezér Kata. A pályázatot jónak találták, így megkaptuk az ehhez szükséges támogatást. Így a gyerekeknek egy minimális összeget kellett csak befizetni.

„A gyerekek 8 – 16 óráig igen változatos programokon vehettek részt. Volt itt csapatépítő feladat, labdajátékok, kooperatív feladatok, sporttorna jellegű feladatok, pancsoltunk egyet a Kistérségi Tanuszodában, biciklis ügyességi pályát készítettünk, majd körbebicikliztük Iváncsát, sokat szám- és képháboruztunk, exatlon pályát is építettünk. Jártunk Budapesten a Cyberjump parkban, mely a tábor legemlékezetesebb sportprogramja volt a gyerekeknek, alig akartak hazajönni. Emellett készítettünk különböző kézműves csodákat, sokat társasoztunk, fociztunk és nagy kedvenc volt a kisautózás is. Remélem a gyerekek legalább olyan jól érezték magukat, mint mi. Felejthetetlen élmény volt, remélem jövőre is tarthatunk egy ilyen remek tábort.” (Peidlé Kard Anita beszámolójából). Köszönjük a szervezést és lebonyolítást a kollégáknak és segítőknek!…

Június 21-25; június 28-július 2 között 20-20 gyermek részvételével megtartott Csodaszarvas táboraink beszámolói és képanyaga a „nevelés-oktatás” menüpont alatt található.

2021. június 19-én  elballagtak a nyolcadikosok. Már előző napokban tervezték, szervezték a hetedikes gyerekek, szülők, osztályfőnökök a tartalmat és a külsőségeket. Péntek este az előkészületek zajlottak, melyek szombat hajnaltól szépséges díszítéssel zárultak. A képek magukért beszélnek. A 2020/21-es tanév ballagói közül Ágoston Ádám és Polák Andor „tanulmányi munkáért”, Dénes Dániel, Gönczöl Milán, Vitányi Roland „sportért” Fejérpataky-díjban részesült. A díjak képei az eredmények oldalon láthatók.

2021. június  utolsó napjai már a vakáció várásáról szóltak. A nyolcadikosok talán az utolsó napokban szembesültek vele: tényleg vége az általános iskolás éveknek. A virológiai szabályok betartására törekedve – idén is az osztálykeretben megtartott tanévzárást választottuk. Éppen erre a pénteki napra készült el Iváncsa szelfi pontja, amelyet több osztály ki is próbált.

2021. június 12-én Kósa Csenge 3.a osztályos tanuló alkotását – a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság által szervezett „Így közlekedtek ti!” rajzpályázatán – a zsűri a díjazottak közé választotta! Köszönet Gergely Gabriella tanítónőnek, hogy a pályázat benyújtását előkészítette, lebonyolította, Csenge édesanyjának, hogy a díjátadóra elkísérte gyermekét!

2021. június 1-10 között  került sor az osztálykirándulások megszervezésére. A késői nyitás miatt nem minden osztály tudott távolabbi helyszínt meglátogatni, de az, hogy együtt voltak, minden közösség számára fontos volt. A 3. a Salgótarján környékén járt, jó hírünket vitték Nógrád megyébe, még újságcikk is megörökítette jelenlétüket.

Az 5. a Visegrádon, a palotajátékok programján tanult és szórakozott, az 1. b Dinnyésen, a várparkban töltötte a napját. A 7. b-sek Budapestre utaztak Aquaworld-be, a 2. a Székesfehérvárra, a királyok városába, a 4. a Veszprémbe, a királynék városába kirándult. A 7. a és 6. az eplényi kalandhegy élményeivel gazdagodhattak. A közeli erdők adta lehetőségeket kihasználva az 1. a és a 8. a Kulcs környékén, a 8. b az adonyi szigetben töltötte idejét. Ha érkeznek képek, egy galériát megtöltünk velük.

2021. május 21-én  fejeződtek be a felvételei Jerusalema táncunknak. A felsős diákok visszatérése után fogalmazódott meg a gondolat, hogy készítsünk mi is egy filmet, csatlakozzunk ahhoz a világszerte terjedő örömtánc mozgalomhoz, mely 2020-ban kapott szárnyra a Dél-afrikai Angolából kiindulva. A világjárvány idején a hála, együvé tartozás érzését is kifejezi. Köszönettel tartozunk a lelkesedőknek, kitartóknak, – kicsiknek és nagyoknak –  akik felvállalták ezt a csodálatos élményt, és általa is gazdagodtak. 

2021. május 10-én  visszatértek a felső tagozatosok is a jelenléti oktatásba. Nehéz volt újra felvenni a ritmust – felkelni, indulni reggel, de a társakkal való találkozás öröme talán megérte. A szülői értekezleteket online, vagy szabadtéri formában terveztük, ám az eső miatt kellett picit változtatni. Ez a hónap az országos mérésekről is szól: angol nyelvi és kompetencia méréseken vesznek részt a 6. és 8. évfolyam tanulói. A szakköri jelentkezések, sportfelmérések is ebben a hónapban zajlanak. A nyár már reményteli, a tábori jelentkezéseket gyűjtik a szervezők. Idén iskolánkban a Csodaszarvas táborra és a Magyar Diáksport Szövetség által támogatott táborba jelentkezhetnek gyerekek.

2021. április 26-28 között Fekete István: Vuk című regényének elolvasása és megbeszélése után, a 3. a osztály rendhagyó módon számolt be a tudásáról. Iskolánk alaprajzával a kezükben, párokba rendeződve 6 helyszínen várták őket a feladatok. Rókákra vadásztak, feladatlapot oldottak meg, puzzle-t raktak össze, rejtvényt fejtettek meg és megküzdöttek egy online feladattal is. Nagyon élvezték a felfedezést, a kutatást, de szinte kivétel nélkül a kedvenc helyszínükként a Fejérpataky szobát nevezték meg. A hely sajátos hangulata, emlékei, tárgyai, magukkal ragadták őket.

2021. április 23-án pénteken délután – az előírásokat betartva – rendeztük meg a tavaszi papírgyűjtést. Köszönjük a szorgalmas gyűjtőknak, pakolóknak a munkájukat, a szervezést és lebonyolítást pedig Farkas László tanár úrnak és Bartha Gabriella tanárnőnek! Összesen 3 314 kg gyűlt össze, ebből az alsó tagozat 1 309,5 kg-t, a felső tagozat 2 004,5 kg-t gyűjtött. Az alsós győztes osztály az 1. a  lett 431 kg-mal, a felsős rekordot az 5. a  osztály állította fel 588,5 kg-mal.

2021. április 22. A Föld napja valamennyiünknek fontos, a félig kontakt, félig online világban ez a program is kicsit más. Az alsó tagozatosok erre a napra is készültek, hiszen Marcsi néni feladatai mgoldásra vártak. A nagy faliújságon a kész munkákat személyesen nem, de képekről meg szabad csodálni! Ezen a napon adtuk be ökoiskolai pályázatunkat, mely a meglévő cím megújításaként Örökös Ökoiskolai címet céloz meg. Izgatottan várunk a döntésre.

2021. április 15-16-án  tartottuk a leendő elsősök beiratását. Online beiratkozóból ebben az évben már hatan voltak, a többiek időpontfoglaló rendszert vettek igénybe. 25 kisgyerek lesz a szeptemberi 1. a osztályban, a fele sportiskolát választott. Ha a vírus-helyzet engedi, tanév vége előtt személyesen tudnak találkozni a tanító nénikkel. A felvételi határotatokat április utolsó hetében postai úton juttatjuk el. Taneszközlistát májusban frissítünk.

2021. március 22-ig  regisztráltunk a Happy Hétre. A 3. a osztály Gergely Gabriella tanítónő kezdeményezésére szívesen csatlakozott a projekthez, megvalósították, hogy a HAPPY-hét üzenetei a család többi tagjához is eljussanak. Különösen nagy jelentősége van ennek a járvány jelenlegi szakaszában, hiszen az immunrendszer normál működésének fenntartásához az egészséges, változatos táplálkozás és a megfelelő folyadékbevitel is hozzájárul. A gyermekkori túlsúly, elhízás előfordulására a figyelemfelhívás mellett a cselekvésig is eljutottak ezek a családok. Példájuk képekben és az elkészült kisfilmben is ajánlható többi iskolatársuk számára is.

2021. március 15-ét  másodszor tartottuk bezárt ünnepként. A településnek készült közös filmben több osztályunk gyerekei és kollégáink is részt vettek. A teljes film a település közösségi oldalán látható.

2021. március 2-án a 4. és 6. osztályokban COVID-érintettség miatt 10 napos digitális munkarendre való áttérés kezdődött. A következő héten, március 8-tól központilag elrendelték az összes tanuló online részvételét az oktatásban. A tavalyi tapasztalatokat hasznosítva szerveztük meg a harmadik hullám miatt elzártságban töltött napjainkat. A pedagógusok és tanulók is most könnyebben álltak át az egységesen használt Microsoft Teams használatára. Március végén volt egy 2 napos központi szerverhiba, de csak a személyes chat volt érintett általa.

2021. február 16-án a a legfontosabb előkészületek után elindítottuk a szeptembertől bevezetésre kerülő sportiskolai program kidolgozását. Ötletünket a fenntartó Dunaújvárosi Tankerületi Központ támogatja, közös munkára hívjuk a sportegyesületeket, szakági szövetségeket. Célunk, hogy minél több élsportoló fejlődését, sportkarrierjét segítsük, olyan képességek birtokába juttassuk tanítványainkat, hogy a tudás és siker elérhetővé váljon számukra.  A korábban már elkezdett szakmai munka folytatásaként szeretnénk a kistérségben központi szerepet betölteni. Meglévő, és leendő tanítványaink számára  a meglévő értékeken túl, továbbiakat kínálunk. A részletekről folyamatos tájékoztatást nyújtunk.  Elsőként megszületett bemutatkozó kisfilmünk:

2021. február 12-én déltől rendeztük idei farsangunkat. A hét közepén megérkezett Baki Regina jóvoltából a két seprű-bohóc, hogy jobb kedvre derítsen bennünket. Ez nem sikerült maradéktalanul, hiszen ez a délután inkább osztálybuli volt, mint iskolai farsang, Az alsósok tanítóikkal játszottak, mókáztak. A körülmények ellenére, a jelmezesek aránya elég nagy volt. A felsősök is osztálykeretben töltötték a délutánt, a hetedik évfolyam pedig biztosította számukra a hangos-tombolát, a büfét, és a jó hangulatot. A szülők távolmaradását sikerült pótolni azzal, hogy a gyerekek szerveztek, rendeztek mindent osztályfőnöki irányítás mellett. A csendes háttérmunkát és támogatást köszönjük az anyukáknak! Reméljük, sikerült a telet elűzni, s ha már elindul, viszi magával a COVID-ot is!

2021. február 4-én megtartottuk a Petőfi szavalóversenyt. A tanulók lelkiismeretes felkészülés után pontos szövegmondással, színvonalas versmondással örvendeztették meg a zsűrit. Dicséretet érdemelnek az 1. és 2. osztályosok, akik magabiztosan, érzelemgazdag, színes  előadásmóddal szavalták  el verseiket. A 3. és a 4. osztályosok ügyeltek a helyes artikulációra, a szóvégi mássalhangzók kiejtésére. Zsűri: Rudas Attila, Lantos Andrea, Kiss Alexandra, Niku Vasziliszné. Az első helyezettek oklevelet és könyvet, a 2-3. helyezettek oklevelet és csokit kaptak. Az eseményt Rudas Attila örökítette meg, a videofelvétel linkjét az osztálycsoportokban lehet megtalálni.

2021. január 26-án Eplényben volt a felsősök kis csapata. Peidlné Kard Anita figyelt fel a lehetőségre, hogy diákok számára ingyenes a program, csak oda kell utazni. Másik kisérőnek Tulipánné Pantya Csilla vállalkozott. Az előírásoknak megfelelően nagy buszban, maszkban és hézagosan elhelyezkedve utaztak a gyerekek. Az egész napos elfoglaltság a jó levegőn mindenkinek jólesett, reméljük, hogy senki nem fázott meg. Az utazási költségekhez a Szülői Szervezet hozzájárulását köszönjük!

2020. december 31-én végére ért mindkét NTP pályázatunk megvalósítási szakasza. NTP-ATP-19-0029 “Nyelvében él…” Anyanyelvi műhelyünk programja is folytatódik, hiszen sok tehetséges kisgyerek próbálhatta ki magát a versmondás, mesemondás, szinpadi mozgás, vagy a versfaragás terén. Az Iváncsai Szó-váltás decemberi számában kulcsszavas versalkotásban jeleskedő ifjú költők alkotásai jelentek meg. 

NTP-MŰV-19-0138 “Iváncsa Craft-Art” Művészeti műhelyünk projektzáró rendezvénye kiállítás volt alkotásaikból. A festők képei a lépcsőház-galérián jelentek meg, a kerámia csoport pedig a főbejárathoz közeli tárlókban tették közszemlére remekműveiket. Ezek a műhelyek is tovább dolgoznak majd, hiszen alkotni jó, a társakkal végzett közös munka pedig élmény. 

A december sem olyan volt, mint az eddigiek. Másképp vártuk a karácsonyt, elmaradt a vásár, a Faluház rendezvényei. Készülődtünk lélekben, de elfáradtunk. Az idősek otthonába sem mehettek idén a gyerekek, az óvodásoknak adott koncertet a nyolcadikosok az ablak előtt tartották a kicsik örömére.  A szünet előtti utolsó nap, december  18-ra esett. A karácsonyi koncert két előadásban, maszkos közönség előtt zajlott, majd az osztályközösségek karácsonyoztak. Déltől a felnőttek is ünnepeltek egy kicsit. Elbúcsúztatták a nyugdíjba vonulókat: Czoborné Asztalos Borbála átvehette a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet, mely 40 év pályán eltöltött idő után a legkevesebb köszönet. Páczai József 3 és fél évig dolgozott intézményünkben, ezután nyugdíjas lesz.

2020. december 4-én a Mikulás megérkezett hozzánk. A vírus-helyzet miatt három példányban járta végig a ráeső osztályokat. Az alsósoknál 2, a felsőben egy Mikulás osztotta az ajándékokat, utóbbinak segédjei is voltak, két bájos krampusz. A mókázás most kicsit visszafogottabbra sikerült, de a gyekerek már nagyon várták ezt a napot. Idén nem volt gyermek-előadás, a Mikulás-buli is elmaradt. Reméljük, ez az áldozat is megtérül, COVID elmúltával be fogjuk pótolni!

2020. november 26-a a torta világnapja! Hetekkel korábban a diákönkormányzat meghirdette a receptversenyt. A kihelyezett receptek közül a túrórudi-torta kapta a legtöbb szavazatot, ezt kellett minden osztálynak elkészíteni. Egy családnál gyülekeztek a segítők (a tömeg elkerülése miatt volt olyan osztály, ahol sorsolással kellett kiválasztani a cukrászokat) kis szülői segítséggel készültek a finomságok. A torta napján reggel sorszámot kaptak a torták, majd független zsűri szemrevételezte, kóstolta a sütiket. az eredményhirdetés idejére már a gyerekek majszolták az osztálytortát. Voltak helyezettek, de minden torta dobogós lett!  

2020. november 16-án reggel a Szülői szervezet új ajtó-őrző díszekkel lepett meg bennünket, köszönjük! Reméljük, hogy a kedves hollócskák elriasztják iskolánktól a vírusokat! Nemsokára megérkezett a szintén szülői közösség által beszerzett nyersanyag is: 39 db faragásra, díszítésre váró dísztök. Az osztályokba 3-4 darab jutott belőle. Az alsósok inkább festették, a felsősök főként faragták. Délután az elkészült alkotások az uszoda előtti füves területen berendezett kiállítóhelyen kötöttek ki. Jó mulatság volt, látványosságnak is kellemes ezekben a feszültségektől terhes, covidos időkben.

2020. november 6-án  tartottuk idei pályaorientációs napunkat, mely tanítás nélküli munkanap volt.

Az 1. a osztály túrára indult Iváncsa határába, az autópálya felüljáró hídhoz, ahol a természet szépségei mellett megfigyelték és megbeszélték az ott látható foglalkozások érdekességeit: kamionsofőr, hídépítő, erdészek munkája.  

Az 1 b. osztályban a reggelt a szakma szó értelmezésével, megbeszélésével kezdték. Felsorolták, hogy milyen szakmákat ismernek illetve mindenki elmesélte, hogy mivel foglalkoznak a szülei. Ezt követően megnézték a” Mekk mester” című rajzfilmet.

Mindkét osztály részt vett a számukra – ezúttal zártabb körülmények között rendezett – „Csibeavató”-n, mely tele volt érdekesnél érdekesebb feladatokkal. A nap végét lakmározással zárták.

A második osztály a szülők foglalkozását, a végzett tevékenységeket beszélte meg, majd játékos feladatok következtek. Film alapján készült találós kérdéseket fejtettek meg. Nagyon élvezték az öltöztető babák készítését, melyek ruházata tükrözte a baba foglalkozását: tűzoltó, orvos, tanár, balerina, festő. A programot Mekk Elek kalandjaival zárták.

A 4. a-ban 5 asztalnál dolgozhattak a gyerekek. Szakmákkal kapcsolatos érdekes feladatokat oldottak meg: kipróbálhatták magukat a ruhatervezésben, vagy akár az építészetben is.

Az 5. a osztály nagy tanakodás után, hogy hová férnek be, illetve engednek be, hogy némi tapasztalatra tegyenek szert egy szakma környékén, arra az elhatározásra jutottak, hogy meglesik Andi nénit, a helyi virágbolt tulajdonosát, milyen is az ő munkája. Az iskola előtti gyülekezés után elsétáltak az üzletbe – természetesen minden szabályt betartva, maszkban és fertőtlenítővel a táskákban. Andi néni először elmesélte, hogyan is esett erre a szakmára a választása. Szeretett a saját kertjükben gyermekként tevékenykedni, sokat dolgozott ott a szüleivel. Miután elvégezte az iskolát, egy budapesti hálózat virágboltjában dolgozott. Később – amint lehetősége adódott – a szülőfalujában nyitott üzletet és azóta is itt köti a szebbnél szebb csokrokat a falusiak életének fontos eseményekor. A gyerekek kérdései a virágok beszerzésével, a koszorúkötéssel, az ajtódíszek készítésével kapcsolatban hangzott el. Öröm volt egy olyan tanítvány életébe betekinteni, aki 35 esztendeje még az iskola padjait koptatta nálunk és talán mi pedagógusok is hozzájárulhattunk, szakmai sikereihez.

Az 5. b napja beszélgetéssel indult, melynek témája volt: „Érdeklődés. Ami érdekel, amit szívesen csinálok”. Ezután sétát tettek a faluban, ahol őszi terméseket gyűjtöttek. Visszatérve egy kérdőív kitöltésére került sor, mely a közösség szerkezetét tárja fel. A gyűjtött termésekből vidám tárgyakat barkácsoltak a gyerekek zárásként.

A 6. a osztály ebben az évben (tekintettel a körülményekre is) a program témájául természetismereti szakmát választott. Ennek keretében tanulmányi kirándulást (gyalogtúrát) tettek a Duna-parti ártéri erdőben, ahol a gombaszakértelem rejtelmeibe tekintettek bele.  

A program másik részeként a természet-fotózással ismerkedtek meg, a kész képeket az iskolában elemezték. 

A 7. a. osztály egy teszttel kezdte a napot, ahol kiderülhetett, hogy kinek milyen szakma illik a személyiségéhez. Ezt követően kézműveskedtek, az adventi vásárra készítettek olyan dolgokat, melyeket szívesen megvennének az emberek, és amit szívesen árulnának a gyerekek. Mindenki a minőségi munkára törekedett. Belefért a csapatépítés is a délelőttbe, hogy szorosabb kapcsolat alakuljon ki a gyerekek között.

A 7. b Szakmákról, képességekről, önismeretről szóló filmeket nézett, majd kitöltöttek egy pályaválasztási kérdőívet, mely nyolcadikban még előkerül…

Ezután elgyalogoltak az iváncsai hűtőházba, ahol körbe vezették őket. Bővíthették ismereteiket a hűtőház működéséről, a munkafolyamatokról, alkalmazott gépekről. A végén az osztályt és osztályfőnökét megmérték az óriás mérlegen – súlyuk 1160 kg volt.

A 8. a és  8. b osztály ezen a napon már a konkrét továbbtanulással foglalkozott. Minden tanuló a telefonja segítségével kiírta egy lapra azoknak az iskoláknak és a szakmáknak a nevét sorrendben, ahová felvételt szeretne nyerni. Ezt a lapot haza kellett később vinni, majd aláíratni a szülőkkel. Ezután a WORLD TRADE CENTER című filmet nézték meg a tanulók, amely egy történelmi eseményhez kötve mutatta be a rendőrök és a tűzoltók foglalkozását egy másfajta szemszögből. A film érdekes és tanulságos volt.

A 3. a osztály Zayzon Csaba színész és Verebi Renáta segítségével bepillantást nyerhetett egy bábszínház működésébe. Nagy türelemmel és pontossággal avatták be a gyerekeket a technikai háttér rejtelmeibe. Lehetőség nyílt volt olyan titkok kifürkészésére, hogy lehet 20 másodperc alatt teljesen átöltözni, hogyan jeleníthető meg 6 kézzel 12 báb, mi a módja annak, hogy néhány vászondarabból pillanatok alatt tó, hegy, rét legyen. A gyerekek nagy örömére még a füstgép is bekapcsolásra került. Tartalmas és tanulságos délelőtt volt a Faluházban. A programot a NTP-ATP-19-0029 “Nyelvében él…” című projekt részeként az Anyanyelvi műhely szervezte.

2020. november 6-án megérkezett iskolánkba a tavaszi egyeztetést követően vírus-okokból elmaradt fa, melyet az Országos faültetési program keretében kaptunk. Elültettük, vigyázzunk rá!

Öszi szünet után érkeztek meg a Meet and Code pályázaton nyert összegből vásárolt eszközök: 2 db Bee Bot, 1 Blue Bot padlórobot dokkolóval, alátétekkel, az óriás sakkhoz vászon, 1 db drón és 1 Microbit készlet. 

2020. október 24-én  Meet and Code pályázaton megjelölt második online programot tartottuk a Codeweek (Európai kódhét) alkalmából Hass, alkoss, programozz! címmel. Az alkalomra létrehozott Teams csoportba 19 fő lépett be, de megkezdődött az őszi szünet. A legkitartóbbak fantasztikus dolgokat hoztak létre, megosztották egymással tapasztalataikat, kipróbálták az ajánlott programozó felületeket, sőt ki is egészítették azt. Nagy családi esemény  nem keletkezett ezen a délutánon,  egy apuka és egy anyuka szállt be a játékba. Aki velünk tartott, jól járt.

2020. október 22-én  kicsit másképp ünnepeltünk. Az osztályok termeikben hallgatták meg a hetedikesek műsorát, majd az alsósok tanítóik vezetésével illesztettek az ünnephez kapcsolódó tevékenységeket a tanórák tervezett anyagához. A nyolcadikosok reggel buszra szálltak és a Pákozdi Katonai Emlékparkba kirándultak. Az 5-7. évfolyamok tanulói 6-7 fős csapatokban járták végig a helyszíneket, ahol játékos feladatokat, fejtörőket, rejtvényeket, vagy állóképességet igénylő feladatokat oldottak meg. 

2020. október 20-án  osztálykeretben került megrendezésre az alsósok bolhapiaca. Most ez kicsit más volt, mint a korábban megszokott, iskolát megtöltő vásárok, de az osztálytársakkal is jó volt játékot cserélni. Valószínű, hogy otthon sokáig zajlott a játékok szortírozása, nehéz lehetett eldönteni, melyik legyen „cserealap”, és melyik nőtt kis gazdája szívéhez. A bolhapiac alkalmával új gazdára lelt sok játék, s ezzel kicsit megújulhatott az otthoni játékpark.

2020. október 19-én  iskolai mesemondó versenyen vettek részt az alsó tagozatos gyerekek. Már a korábbi napok az osztályszintű mesemondásnak adtak alkalmat, így a legügyesebbek mérettették meg magukat az iskolai versenyen. Sajnos, idén nem fogadhattuk a szülőket ezen a rendezvényen, de a gyerekek otthon elmesélték élményeiket. Az eredmények menüpontban látható a díjazottak névsora. Köszönjük, hogy otthon is gyakoroltak, reméljük, jövőre eljöhetnek meghallgatni a gyerekeket az iskolában is!

2020. október 17-én  Meet and Code pályázaton megjelölt első online programot tartottuk a Codeweek (Európai kódhét) alkalmából Családi programozás Iváncsán címmel. A regisztrált családok nagy része bekapcsolódott, az ajánlott alkalmazásokat kipróbálták. A kezdő segítséget követően gyorsan önállósodtak a kicsik és végigjátszották a délutánt. A nap végén minden kisgyerek egy szép oklevelet kapott, a 2. a osztályban kezdenek a gyerekekkel ismerkedni a Bee Bot robotméhecskék.

2020. október 12-től  több csoportban kirándultak az elsősök a harmadik szintre, a számítástechnika terembe, hogy az iskolakezdő mérésben részt vegyenek. Először az egérkezeléshez készült játékos feladatokat oldották meg. Meg kellett szokni a fülhallgatót, ami kicsit nagynak bizonyult, de megigazították, ha lecsúszott. Az egérke helye is néha elfogyott, az internet is kicsit rosszalkodott, így szükség volt felnőtt segítségre. A matematikai készségeket mérte a macis feladatsor, az ábécés pedig az olvasást, vizuális memóriát tesztelte. A jutalom képkirakó volt. A szünet előtt a korábban hiányzók is sorra kerültek, majdnem mindenki. Nemsokára személyre szabott értékelést küldenek, melyet a tanítók továbbítanak a szülőknek, segítenek értelmezni a leírtakat.

2020. október 6-án  a korábbi években megteremtett hagyományok szerint részt vettünk a nyolcadikosokkal a Világ Legnagyobb Tanóráján, mely idén összekapcsolódott a Fenntarthatósági Témahéttel. Az ENSZ globális céljai közül mindenki kijelölt önmaga számára teendőket, és megfogalmazott mások számára is megszívlelendő gondolatokat. A közös produktum a folyosón is érdeklődést váltott ki az arra járókból.

2020. október 5-6-án az aradi vértanúkra emlékeztünk. Minden osztály időzött az emlékfalnál, ahol a hetedikesek felelevenítették a korabeli eseményeket.  A méltó megemlékezés hangulatát Rajna-Grosch Judit tanárnő  irányításával az ötödikesek dekorációval, a hetedikesek történelmi és irodalmi élménnyel teremtették meg.

2020. szeptemberben végre folytatódhat a NTP-MŰV-19-0138 “Iváncsa Craft-Art” pályázati projekt keretében a művészeti műhely.

A tavaszi időszakban a bevezető órákon olyan lehetőség nyílt a diákok számára, hogy megismerhessék a különböző anyagfajtákat, a minőség – fajta –szerkezet – és funkció azonosítására. Megismerték az alkotási technikák nagy részét, és önállóan készítettek tárgyakat, a festőknél is elkezdődött az alkotási folyamat. Az előrehaladás során egyre nagyobb önállóságra, magabiztosságra tettek szert. A finommotorika fejlesztése által szép kivitelű, igényes munkák készültek. A térlátás, arányérzék, anatómiai ismeretek fejlődését folyamatosan érzékelni lehetett. A festészet csoport kipróbálhatott olyan technikákat, melyek anyagszükségletét a pályázati forrás biztosította. A gazdag színvilág megmutatása nagy örömöt jelentett a gyerekeknek. Az online kényszerpihenő után gyorsan sikerült visszatérni az alkotás egyéni és közösségi örömét jelentő tevékenységekbe.

2020. szeptember 23-30-a volt az Európai sporthét, melyen iskolánk tanulói is részt vettek. A programok nagy része tanórai keretben került lebonyolításra, de volt kidobó verseny, és mezei futóverseny is. A Magyar Diáksport Szövetség és az Örökmozgó SE jóvoltából minden résztvevő ajándékot kapott, a helyezettek is márkás nyereményekkel térhettek haza.

2020. szeptember 18-19-én tartott tanár továbbképzés keretében bővítették ismereteiket azok a kollégák, akik a testnevelést tanítják, vagy tanítani fogják. A képzés a gyermekek tanórai keretek között is megvalósítható fejlesztéséről szólt, mely a gyógytestnevelés több elemének alkalmazásával ismertette meg a résztvevőket. A képzést a Magyar Diáksport Szövetség támogatta, Vezér Katalin tartotta.

2020. szeptember 19-én szerveztük meg őszi papírgyűjtésünket, mely rekord mennyiséggel zárult. Köszönjük azoknak, akik a tavasszal elmaradt gyűjtés óta tárolták a papírt, és most elhozták, vagy odaadták a gyerekeknek.

2020. szeptember 15-én lezajlott a tavaszról őszre átütemezett ruhagyűjtés. Köszönjük mindazoknak, akik segítették a gyerekeket, az osztályokat a gyűjtésben. Összesen 1 600 kg gyűlt össze, nagyon szép mennyiség!

2020. szeptember 11-én – eljöttek hozzánk a Kulturált Közlekedésért Alapítvány munkatársai Filei Henriett vezetésével, és egy hasznos, ám vidám programmal leptek meg bennünket. 5 állomás feladatait oldották meg előbb a kicsik osztályközösségei, majd a nagyobbak is. A diákok otthon voltak a témában, hiszen nem volt számukra előzmény nélküli a helyzet. Tudták, mit jelentenek a közlekedési táblák, a Fő téren pedig az igazihoz megtévesztésig hasonló, közlekedési lámpákkal felszerelt útszakaszon közlekedtek. Hogy még emlékezetesebb legyen ez a nap, minden gyerek láthatósági szettel távozhatott. Reméljük, láthatóak lesznek az iskolás korú gyerekek, mert vagy a mellényt, a sapkát, esetleg a hátizsákot, vagy karkötőt felveszik, amikor jönnek az iskolába! 

2020. szeptember 10-én egy teljesen új interaktív panel került felszerelésre az 1. b osztály termében. A korábbi sajnos az augusztus elején támadt vihar és villámlás következtében meghibásodott. Köszönjük a Szülői szervezetnek, hogy a javítás helyett a csere mellett döntöttek – így a legmodernebb, garanciális készülékkel leptek meg bennünket.

2020. szeptember 1-én – megkezdődött a 2020/2021-es tanév. Reggel már őszi hűvös szél feledtette a meleg nyári napokat, az ünnepély legkisebb vendégei izgatott várakozással érkeztek az óvodából az óvónénik kíséretében. Abban a reményben telnek napjaink, hogy sikerül elkerülni az elzártságot. Kicsik és nagyok is bevallották: várták már, hogy együtt lehessenek társaikkal.