2023/24 hírek

2023-2024-es tanév eseményei

2024. április 25-én került sor a tavaszi ruhagyűjtésre. Egy autóra fel sem fért az osztálytermekben gyűlt mennyiség. Egy tonna és 951 kg a mérlegelés eredménye. Köszönjük a szorgalmas gyűjtőknek, a pakoló brigádnak: Dénes Kevinnek, Gábor Gyula Leventének, Kenyér Leventének, Vörös Benjáminnak, Nagyné Koller Szilviának pedig a szervezést, lebonyolítást! A gyűjtés eredménye: 1. a: 152 kg, 1. b: 87 kg,  2. a: 128 kg, 2. b: 616 kg, 3. a: 129 kg,  4. a: 44 kg, 4. b: 98 kg, 5. a: 80 kg, 6. a: 115 kg,  7. a: 69 kg, 8. a: 427 kg      Összesen: 1 945 kg

2024. április 25-én – az előző napi esős idő miatt – részt vettünk az Iváncsai Faluszépítő Egyesület által szervezett „TeSzedd!” programjában. Az osztályok a számukra kijelölt útvonalon gyűjtötték a szemetet az előre kiosztott zsákokba és védőeszközzel. Reméljük, sokáig megőrzik az utcák tisztaságukat, nem dobálják el az emberek a szemetet!

2024. április 24-én a 2.b osztály csapata részt vett a Dunaújvárosban megrendezett Pindúr-Pandúr Közlekedésbiztonsági Vetélkedőn – elméleti és gyakorlati tudásukról számot adva – és a csapat I. helyezést ért el. Gratulálunk a csapat tagjainak a sikeres részvételhez, köszönjük Gergely Gabriella elkötelezettségét, kiváló felkészítő munkáját!

2024. április 22-én az alsó tagozatos osztályok a Föld napját látható külsőségekkel is ünnepelték.

2024. április 19-én tartottuk a tavaszi papírgyűjtésünket. 1879 kg papír és 2268 kg karton került mérlegre, az alsó tagozat gyűjtési sorrendje: 669 kg –  1. b; 603 kg – 2. a; 376 kg – 4. b; 341 kg – 2. b; 177 kg – 1. a; 111 kg – 3. a; 7,5 kg – 4. a. Felső tagozat: 741 kg – 5. a; 719 kg – 6. a; 260 kg – 8. a; 138 kg – 7. a. Köszönjük a szorgoskodást, és három nyolcadikosnak önzetlen, egész délutánt kitöltő segítséget – Dénes Kevinnek, Gábor Gyula Leventének, Kölcze Milánnak!

2024. április 19-én iskolánk 2. korcsoportos fiai a Megyei Labdarúgás Diákolimpián vettek részt. 9 csapat#2 győzelem#3 vereség#8 lőtt gól#. A csapat kemény harcok után a megyei 5. helyet szerezte meg. Gratulálunk! Köszönjük Tóth Balázsnak a csapat irányítását.
 

Áprilisban végig elérhető több interaktív faliújság, mely bolygónk élővilágának fontosságára hívja fel a figyelmet. Védendő növények és állatok, öko-lábnyom, kreatív feladatok várják a főbejárat mellett és az alsósok folyosóján az alkotni vágyókat. Köszönjük Kaliczné Barta Györgyinek a felsősök, Szokoli Attilának és Szokoli Attiláné Réti Máriának az alsósok felületeit!

2024. április 11-én a magyar költészet napja alkalmából Kántor Judit színésznő érkezett meghívásunkra a könyvtárba, ahol rendhagyó irodalomórát tartott iskolánk 8.a és 5.a osztályos tanulóinak. Babits Mihály Mozgófénykép című verse szolgált az interaktiv foglalkozások alapjául, melyek során a gyerekek bepillantást nyertek a mozgókép és média világába, ismerkedtek a kamerahasználattal is. Köszönjük a lehetőséget Rónyainé Mayer Piroskának és Császárné Viló Juditnak!

2024. április 11-én Székesfehérváron, megyei döntőn vettünk részt a 3.-4. korcsoportos lányokkal. Hivatalosan 9 induló volt, de nem érkezett meg mindenki. A lányok a 4. helyen végeztek. Látványos küzdelmek voltak, helyenként parázs összecsapásokkal. Ügyesek és lelkesek voltak a lányok. A névsor: Balogh Angéla, Bécsi Boglárka, Csoknyai Tamara, Gál Csepke, Jeszenszki Zoé, Kovács Zsófia, Moharos Lorina, Sági Csilla, Tóth Flóra, Varga Klaudia, Varga Mercédesz, Vígh Nikolett, Gábor Tifani. Gratulálunk a csapatnak és Huszár Péter tanár úrnak a sikeres szereplésért!

2024. április 9-én 2. korcsoportos fiú focistáink a körzeti labdarúgó diákolimpia döntőjében, gigászi küzdelemben, 7-es lövő párbajban megszerezték az első helyet. Így ők képviselik körzetünket az április 18-i megyei döntőn. Gratulálunk, ügyesek voltatok fiúk!

2024. március 27-én, a szünet előtti utlsó napon a felsősök buliztak kicsit. Minden osztály főként csoportos táncos bemutatóval készült, a hetedikesek divatbemutatót tartottak. A diákönkormányzat szervezte ezt a kétórás programot, a bemutatókat büfé és játék követte. köszönjük Iváncsa községi önkormányzatának támogatását, mellyel a büfé hozzávalóit támogatta!

2024. március 26-án „több mint 200-an vettek részt az Örökmozgó Egyesület által szervezett, és az Önkormányzat által támogatott I. Iváncsai Nyuszifutáson. 
A résztvevők egy hosszabb és egy rövidebb távot teljesítettek, a célba érkezés után nyuszitojás várta őket, valamint a Nyugdíjasok Iváncsai Szervezete teával és zsíros kenyérrel kedveskedett számukra. Mint mindig, most is jó volt látni, hogy a sport, a mozgás nemcsak örömet okoz, de össze is köt bennünket. Köszönöm a szervezőknek, a résztvevőknek, hogy ismét egy nagyszerű, közös délutánt tölthettünk együtt.

Molnár Tibor
polgármester”
Mi is köszönjük!

2024. március 25-én délután a 2.korcsoport focistái mérették meg magukat a tavaszi fordulóban, hazai pályán. Mindkét csapatunk ügyesen játszott, a rossz időjárás ellenére is. Az Iváncsa A csapata megnyerte a körzeti elődöntőt. A körzeti döntőben bizonyíthatnak legközelebb. Gratulálunk és kívánjuk, hogy folytatódjon a sikersorozat!

2024. március 25-én érkezett hozzánk a Fradi-suli program. Nem az egyesületi toborzás volt a cél, hanem a sport jelentőségének és a hozzá kapcsolódó tudás megszerzésének fontossága. Élsportolók meséltek arról, milyen hosszú az út a jó eredményekig, és milyen fontos az idegen nyelv ismerete. Tartalmas és szórakozató két órát tölthettünk együtt a tornateremben.

2024. március 24-én a röplabda sportszakkör tagjai Kaposváron voltak „Röpsuli” iskolai versenyen, ahol négy mérkőzésből hármat megnyertek, egyet vesztettek.Csapat tagjai: Lakatos László Károly, Molnár Balázs, Molnár Bálint, Varga Konor. Gratulálunk a csapatnak és Klapper Csaba tanár úrnak a sikeres felkészítésért!

2024. március 21-én Diákolimpiai Játékos Sportvetélkedőn voltunk Rácalmáson 40 alsós gyermekkel. A gyerekek csodásan érezték magukat, élményekkel gazdagodva mentek haza. Kísérők Kard Anita és Huszár Péter voltak.

2024. március 20-án iskolánk 26 tanulója részt vett Székesfehérváron a Megyei Atlétika diákolimpián. 

Varga Klaudia egyéniben 6. helyen végzett, Mészáros Petra a 9. helyen. 

A 4. korcsoportos lányaink az előkelő 3. helyet szerezték meg csapatban. Csapat tagok: Varga Klaudia, Varga Mercédesz, Kovács Eszter és Gál Csepke.

Gratulálunk minden résztvevőnek, ügyesen, magukból mindent kihozva teljesítettek! Büszkék vagyunk a szép eredményekre!

2024. március 20-án két csoportban zajlott az óvodások testnevelés felmérése. A játékos, mozgásos feladatok teljesítése során vidám, jó hangulatot teremtett a két Huszár, Péter bácsi és Kata néni. A kerettörténet lovagokról és lovag hölgyekről szólt, a végén mindenki Superman és Superwoman kártyát kapott, valamint egy smiley matricát.

2024. március 14-én ünneplőbe öltöztünk kívül és belül is. A negyedikesek szívet-lelket melengető megemlékező műsora nemcsak iskolánk diákjai számára adhattak élményt, még vendégszereplésre is utaztak – köszönjük az ötletet és megvalósítást Szova Jenő bácsinak! A délelőtt projekt-hangulatban telt, a felsősök 11 állomáson gyűjthették pontjaikat, az alsósok is az ünnep köré szervezték a mai napjukat. Ezen a napon zártuk, értékeltük a Fejérpataky-hét versenyeit, valamint a mai feladatok sikeres megoldói is jutalomban részesültek.

2024. március 13-án iskolánk 45 tanulója vett részt a körzeti atlétika diákolimpián, Adonyban. Nagyon szép eredmények születtek a csípős hideg ellenére. Részletek a tanév „eredmények” rovatában olvashatók.

2024. március 6-13-ig a tudás megmérettetése volt az egyik fő program. Helyi versenyen vehettek részt a vállalkozó szelleműek matematika, környezetismeret, helyesírás, szépolvasás, kreatív robotkészítés, könyvtárhasználat, történelem területén. A helyezettek az „eredmények” rovatban láthatók.

2024. március 8-án alsó tagozatos röplabdásaink Székesheférváron játszottak 4 mérkőzést, amelyből mindet meg is nyerték. Köszönjük a szülőknek a lelkesítést, Klapper Csaba tanár úrnak a felkészítést, Iváncsa Önkormányzatának pedig az utazáshoz nyújtott támogatást!

2024. március 6-án került sor az idei Fejérpataky-hét megnyitójára. Névadónk méltatása után az emlékfalnál koszorút helyeztünk el, az ünnepi hét programjainak kihirdetése következett. Már ezen a napon elkezdődtek a tantárgyi versenyek, de mindkét tagozaton sorverseny is színesíteni fogja a palettát.

2024. március 5-én a diákönkormányzat képviselővel elhelyeztük névadónk sírján az emlékezés koszorúját.

2024. február 18-án röplabdásaink Veszprémben játszottak 4 mérkőzést, amelyből kettőt megnyertek. Köszönjük a szülőknek a lelkesítést, Klapper Csaba tanár úrnak a felkészítést!

2024. február 16-án tartottuk az alsósok farsangját, osztálykeretben. Így a jelmezben tartózkodás tovább tarthatott, a szülők is bent lehettek egy kicsit, az osztályokban 1-2 óra kifejezetten a farsangi mókázásról szólt.

2024. február 14-én legfiatalabb tornászaink Siófokon részt vettek a sporttorna diákolimpia országos elődöntőjén. Köszönjük a felkészítést Kard Anitának, a buzdító támogatást a szülőknek!

Csíkos csütörtök

Szalagos szerda

Kalapos kedd

Hupikék hétfő

2024. február 10-én úszóink részt vettek a megyei úszó diákolimpián, a 13 résztvevő 4 érmet hozott haza, Szabó Lotti pedig országos döntőbe jutott. Gratulálunk sportolóinknak, köszönjük az egyesületek felkészítő munkáját!

2024. február 9-én tartotta a felső tagozat farsangi délutánját a Faluházban. Hagyományosan, a hetedikesek díszítettek, plakátoltak, tombolát árultak, közösségi játékokkal készültek. Jól érezte magát mindenki, ahogy a képek is mutatják. Köszönjük a szervezést Szokoli Attila tanár únak és hetedikeseinek, szülő önkénteseknek, a fotókat Császárné Viló Judit faluházvezetőnek! 

2024, február 6-án Bachmann Tibor karate világbajnok tartott bemutatóval egybekötött előadást a Faluházban a 3.-4.-5. osztályosoknak. Először Tibor fotókkal és videókkal illusztrálva mesélt a tavalyi belgrádi világbajnokságon szerzett élményeiről, majd Nyári Bianka Napsugár és Vágvölgyi Bence tanulók gyakorlatokat mutattak be, végül a gyerekek kipróbálhatták a pajzs használatát. Örömünkre, egyre több diákunk érdeklődik a sport iránt, az Iváncsai Khiai Shotokan Karate Sportegyesület is egyre gyarapodó taglétszámmal működik.

2024. január 31-én került megrendezésre az alsó tagozatosok Ki Mit Tud?-ja. Egy évvel ezelőtt volt az első, jó ötletnek bizonyult, így idén is gyűjtötték a tanítók a jelentkezéseket a bátor kisgyerekektől, akik vállalták, hogy társaik, és s közönség előtt megmutatják szunnyadó tehetségüket, vagy eddig nem ismert képességeiket. Voltak egyéni, társas és csoportos produkciók, a közönség is nagyon jól érezte magát. Mindenki egyformán ügyes volt, nem a megmérettetésről, sokkal inkább az öröm érzéséről szólt ez a délután. Köszönjük az ötletet, szervezést Gergely Gabriellának és Huszár Katalinnak, a koreográfiákat, próbákat, felkészítést a tanító kollégáknak és szülőknek egyaránt!

2024. január 31-én került sorra a Körzeti Diákolimpia Úszóverseny az iváncsai tanuszodában. Iskolánkat 26 gyermek képviselte. Az éremeső eredménye: 10 arany, 9 ezüst, 6 bronz érem! Gratulálunk a sikeres szereplésért valamennyi résztvevőnek, a felkészítést pedig köszönjük az IVSE és Örökmozgó SE-nek, Kard Anitának. és a kiváló szervezést is! (részletek az eredmények menüpontan olvashatók)

2024. január 29-én iskolai csoportunk Eplénybe utazott, hogy a téli sportok közül a síelést gyakorolják. Verőfényes napsütés, jó társaság és a szabad levegőn töltött idő élményével érkeztek délután haza valamennyien. Köszönjük Gergely Gabriellának, Kard Anitának, Klapper Csabának, hogy bevállalták az egész napos programot, a Gyermekeinkért Alapítványnak pedig az utazási hozzájárulást!

2024. január 28-án a röplabda sportszakkör csapata Budapesten járt a Szent Imre Gimnázium sportcsarnokában idei első RÖPSULI mérkőzésén Klapper Csaba vezetésével. Négy meccsből – 3 győztes és egy döntetlen eredmény született, gratulálunk! A  csapattagok: Czeilinger Noel 5/a, Kiss Dávid 7/a, Pletser Dávid Zsolt 5/a, Varga Krisztián 6/a, Varga Zalán 6/a, Vörös Richárd Botond 5/a. Köszönjük a Községi Önkormányzatnak az utazás biztosítását! 

2024. január 22-én tornász csapataink a Sporttorna diákolimpia megyei fordulóján vettek részt. Az 1 és 2. korcsoportosaink 2. helyen végeztek csapatban, Szabó Lotti egyéniben a 7. helyet szerezte meg, Vörös Gréta 4. helyen végzett. Mindkét csapatunk 2. helyezést ért el a megyei döntőn, így elnyertük a lehetőséget, hogy elindulhassunk az országos elődöntőn. Gratulálunk minden résztvevőnek és Kard Anitának a sikeres felkészítésért!

2023. december 18-án iskolánk tanulói a Sporttorna diákolimpia körzeti versenyen vettek részt. Az 1 és 2. korcsoportosaink 3. helyen végeztek csapatban, Szabó Lotti egyéniben a 6. helyet szerezte meg. Ezzel minden versenyzőnk tovább jutott a megyei megmérettetésre, ami január 22-én kerül megrendezésre. Gratulálunk minden résztvevőnek és Kard Anitának a sikeres felkészítésért!

2023, december 17-én került megrendezésre a Falukarácsony keretein belül iskolánk Adventi vására. A hagyományokhoz híven ismét a karácsony előtti utolsó vasárnapon telt meg a Fő tér élettel. Minden osztály hetek óta lelkesen készítette az eladásra kínált portékákat. Az árusítás 15 órától kezdődött, ekkor még kevesen jöttek nézelődni, vásárolni. A színpadon közben iskolánk 8. osztályos tanulói kezdték a fellépők sorát karácsonyi dalokkal, majd később az egész felső tagozat csatlakozott hozzájuk. A dalokat Zatkó Nikoletta tanárnő tanította be. 5 órától Oláh Gergő koncert színesítette a programot, majd a gyertyagyújtás előtt a 4. a osztály betlehemezése következett. Estefelé már szinte teljesen megtelt a tér, sokan jöttek el vásárolni, beszélgetni, meginni egy forralt bort vagy csak nézelődni. 

2023. decemberében minden osztály készült a karácsonyra, az utolsó taníási napon a nyolcadikosok koncertjére került sor, minden osztályközösség pedig kis társasjátékkal, gyerekzsúrral karácsonyozott. A 2.b osztály számára kémiai varázslatok érkeztek karácsonyra – a gyerekek nagy örömére!

2023. december 13-án  iskolánk 6 tanulója vehette át Adonyban a Dunaújvárosi körzet „Jó tanuló, Jó sportoló” díját. Nagyon színvonalas volt az átadó ünnepség, csodálatos fellépőkkel és álló fogadással a végén. Díjazottjaink, akikre nagyon büszkék vagyunk: Nyári Bianka Napsugár (4. a);  Vágvölgyi Bence (5. a); Kovács Zsófia (6. a);Tóth Flóra Ildikó (6. a); Pulai Maja (6. a); Gábor Bence (7. a)

2023. december 8-án a felső tagozatosok és a meghívott negyedikesek a faluházban tartott Mikulás-buliban érezhették jól magukat. Iváncsa Község Önkormányzatától a nagyobbak DJ-t, UV-party sminkeseket és a büfé alapanyagát ajándékba kapták – köszönjük nekik továbbá a Szülői Szervezetnek, hogy a büfét működtették, az alapanyagokból szendvicseket varázsoltak!

2023. december 7-én megrendezésre került a Mikulás – futás. Az utakon hó, latyak volt, de ez senkit nem riasztott vissza. A kicsik kis kört futottak, a nagyok és önkéntesek, tesi ötösért futók bevállalták a nagy kört. Köszönjük az Örökmozgó SE szerező munkáját, a cél-csokikat, valamint Iváncsa Községi Önkormányzatának, hogy a célbaérők számára biztosította az alapanyagokat, a Nyugdíjas Klub önkénteseinek pedig mert megkenték a kenyereket, elkészítették és jó szívvel kiosztották a teát!

2023. december 6-án idén is eljött a Mikulás. Reggel az ajtóban a DÖK-Miki és két krampusza fogadta az érkezőket, első órában minden osztályba bekukkantottak, szaloncukrot osztottak. Délután az alsó tagozat Nagykarácsonyba utazott, a Mikulás házába, ahol sok érdekes program várta őket. Hazafelé már a hó is sűrűn esett, de szerncsésen megérkezett mindenki. Nagyon köszönjük ezt a tartalmas, vidám délutánt Iváncsa Község Önkormányzatának!

2023. december 5-én az alsó tagozatosokat az Eleven Társulat előadásával lepte meg a Szülői Szervezet – köszönjük! A Mikulás-várás hangulatát a rosszcsont manók története színesítette, a vidám történet tetszett a gyerekeknek. Köszönjük Verebi Renáta, Zayzon Csaba!

2023. december 4-én az első osztályosok meghívottként zenei koncerten vehettek részt a faluházban, az óvodások meghívására. Vidáman, felszabadultan érkeztek, örömmel meséltek a délelőtt során megismert hangszerekről. 

2023. november 30-tól útjukra indultak a Mosolymanók csomagjai, hogy más kisgyerekeknek is szép, és örömteli lehessen az ünnep. Köszönjük a szervezést Nagyné Koller Szilviának!

2023. november 29-én a Lázár Ervin program keretében a „Kezdetben vala a tánc” című előadáson vehetett részt az 5-8. évfolyam. A Budapesti Filharmóniai Társaság művészei hozták közel a gyerekekhez a zene és tánc történetét, világát. Érdekes és hasznos volt, köszönjük!

2023. november 24-én sor került a torta világnapjának megrendezésére – már másodszor, a DÖK szervezésében. Az összegyűjtött tortareceptek közül szavazással dőlt el, melyiket készítik el az osztályok (természetesen, valakinek a konyhájában, gyerekkezek közreműködésével.

Idén a Kinder Maxiking torta receptje kapta a legtöbb szavazatot ezért a csapatok ezt készíteték el a hét folyamán. Becsületesen készült minden csapat. Egy osztály kivételével a 4.-től 8.-ig minden osztály készített tortát. A helyezések az alábbiak:

IV.:4.a , 6.a

III.:4.b

II.:8a

I.:5.a

A zsűri tagjai: Jakab Erika tanárnő, Szauer Marcell Tanárúr és Barta Györgyi  igazgatóhelyettes.

(Gál Csepke Réka)

2023. november 23-án Rácalmáson futsal tornán vettek részt a 4-es korcsoportba tartozó iváncsai tanulók. Délben indultunk és nagyjából 15.30-ra érkeztünk haza. A mérkőzések a rácalmási tornacsarnokban kerültek megrendezésre. Öt csapat volt. Mindenki játszott mindenkivel. A tornát nagyon jól kezdtük, Előszállás csapatát 9-0-ra győztük le. Besnyő ellen 3-1-re sikerült nyerni. Egymás után játszották ezt a két mérkőzést a fiatalok, így elfáradtak már a harmadik mérkőzésre. Rácalmástól kikaptak 1-0-ra. Utána következett a Pusztaszabolcs csapata, akiktől vereséget szenvedtek, így a harmadik helyen végeztek a tanulók. A folytatás tavasszal lesz. (Huszár Péter)

2023. november 23-án a „PAMACS – matematika verseny – DÖNTŐ”-jén vettek részt a hetedikesek.
„Nagy érdeklődés mellett indult útjára ebben a tanévben is a Pannon Matematika Csapatverseny (PAMACS), melynek döntőfordulójába a város és a környék legjobb matematikusai jutottak. Az utolsó forduló bebizonyította: a matematika is lehet érdekes és izgalmas!” (POK)
Iskolánk első alkalommal vett részt, csapatunk tagjai: Dolhai Gergő, Gábor Bence, Kiss Dávid és Simon Gergely voltak, felkészítette és elkísérte őket: Szauer Marcell tanár úr. Gratulálunk a vállalkozó kedvhez, a kitartáshoz a döntőhöz vezető úton és a tisztes helytálláshoz a döntőben! 

2023. november 21-én a 4. b osztály Méhes György a galamb, a gombfoci meg a trükkök és egy leírás a gombfociról olvasmányélmények alapján készített gombfoci pályákat próbálták ki. Hasznos és szórakoztató volt! (Zatkó Nikoletta)

2023. november 20-án megérkeztek a hetedikesek notebookjai. Még ősszel volt lehetőségük a szülőknek igényelni eszközt a Kréta gondviselői moduljában, a 20 tanuló részére ezen a héten kiosztásra is kerültek az RRF-1.2.1 projekt keretében. Az 5-6-osok számára tavasszal várható, a szülők november 30-ig regisztrálhatnak.

2023. október 21-én Tibi szenszei és tanítványai részt vettek az első Senshi Kupán. A teljes csapat összesítésben a 2. helyezést érte el, melynek tagjai voltak iskoláink tanuló is:

Dene Botond (3. a)
Kihon 🥇Szivacs Kumite 🥉
Nyári Bianka Napsugár (4. a)
Kata 🥈Kumite 🥉
Nyári Izabella (1. b)
Szivacs Kumite 🥇
Peigelbeck Izabella (4. b)
Kihon 🥈Szivacs kumite 🥈
Gratulálunk a szép eredményekért a versenyzőknek és mesterüknek, Bachmann Tibornak!

2023. október 20-án a 6. a osztály teremtette meg az ünnepi hangulatot műsorral, majd az osztályok és csoportok 12 állomáson oldottak meg az ünnephez kötődő játékos feladatokat. Voltak ügyességi és gondolkodtató feladványok, kincskeresés, képkirakó, térképészet, célbalövés, mocsárjárás, rejtvényfejtés. Köszönjük 6. a, Kard Anita! A 7-8 osztályok a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum „Szakmák napja” rendezvényén vettek részt.

2023. október 16-án ismét részt vettünk a Codeweek-en. Ezúttal játékosan játékot programoztak a gyerekek Zatkó Nikoletta tanárnő vezetésével.  Nagyon ötletes játékokat alkottak a gyerekek, az Európai kódhét helyi rendezvénye elérte a célját idén is.

2023. október 10-én, 17-én és 19-én rendezték a labdarúgó diákolimpia őszi fordulóit, melyből kettő Iváncsán zajlott. 1. 2. 3. és 5. helyezéseket hoztak el az 1-2-3. korcsoportos diákok. Gratulálunk a szép eredményekhez! (részletek az „eredmények” rovatban)

2023. október 13-án tanítás nélküli munkanapot tartottunk a pályaorientáció jegyében. Minden osztályfőnök szervezett programot, a beszámolókat magukért beszélnek.

Az 1.a és az 1.b osztály gyalogosan, de lelkesen indult a kis csapat az AGRO KFT-t felfedezni. A kedves fogadtatás után Kincset (Kinder tojás) kerestünk a kukorica kupacban.  Birtokba vettük az erőgépeket! (traktor, kombájn) Majd a tároló előtti betonos részen otthagytuk nyomainkat, kréta rajzainkat, ugráló köteleztünk, hulahopp karikáztunk. tollasoztunk, célbadobtunk buborékot fújtunk stb. Tartalmas, érdekes, izgalmas volt a délelőtt. (SzR.M.)

A 2.a-ban a pályaorientációs napunk a tervezettek szerint zajlott: a Polgármesteri Hivatal és a fodrászat vendégei voltunk. A gyerekeknek nagyon tetszett, sok hasznos információval gazdagodtak. Mindkét helyen megvendégeltek bennünket, mi pedig saját készítésű ajándékokkal köszöntük meg az érdekes tájékoztatójukat, bemutatójukat. (O.M.A.)

A 2.b osztály a Napfény Idősek Otthonába látogatott el. Ugyanazt a szeretetet, nyitottságot és empátiát kaptuk viszonzásul a hölgyektől, amivel mi készültünk a találkozásra. Lélekemelő volt, ahogy a gyerekek és a nénik önfeledten, olykor csibészkedve együtt játszottak. (G.G.)

A 3.a-ban előre kiadott feladatok alapján rendeztük be a napot. A gyerekeknek interjút lehetett készíteni a szüleikkel, nagyszüleikkel, képpel, vagy anélkül. Megvolt adva pár kérdés. Mit tanult? Mi a szakmája? Jelenleg hol és mit dolgozik? Mi az előnye, mit szeret a munkájában? Mi a hátránya? De lehetett egyéb kérdéseket is feltenni. Nagyon jó munkák születtek, tetszett a gyerekeknek, majdnem mindenki elkészítette a feladatot. Ezeket pénteken meghallgattuk és megbeszéltük. (H.K.)

A 4.a pályaorientációs napja a Vasúttörténeti Parkban valósult meg, amit nagyon élveztek a gyerekek Remélem, lesz köztük néhány vasutas is a jövőben! Megismerték a gőzmozdony – mint ELSŐ szárazföldi közlekedési erőgép – működését, a „kényszerpálya” előnyeit, hiszen a vaspályán már a lovacskák is jóval nagyobb tömeget tudtak mozgatni, mint hagyományos szárazföldi lovaskocsin (szekéren). A kiállítás interaktív, hiszen minden kiállított járművet meg lehet tapogatni, a vezetőállásokba föl lehet mászni, a régi kocsikba, kocsikra föl lehet kapaszkodni. Még egy emberi erővel hajtott vasúti hajtányt is kipróbálhattak. A koronát a kerti vasúton való utazás tette föl a programra: ezt saját zsebpénzből finanszírozva meg kellett ismételni. A helyszínre tömegközlekedési eszközökkel jutottunk, és tanulóink megfelelően viselkedve ezt a próbát is kiállták. (Sz.J.)

A 4.b-ben reggel egy anyuka bemutatta nekünk a csecsemő – gyermekápoló szakmát. Később a régészettel ismerkedhettünk meg. Ez után Kati nagyi a postás szakmát mutatta be. Megtudtuk, mit csinál a könyvelő, majd egy apuka a hegesztő szakmájáról tartott beszámolót, érdekes eszközöket, tárgyakat is hozott, melyeket munka közben használ, vagy visel. (T.P.Cs.)

Az 5.a osztály postai kirándulással kezdte a napot, megismerkedhettek a gyerekek a postai dolgozók munkájával. Ezt követően érdekes régészeti élménybeszámolót, előadást hallgattak, majd az egészségügyi szakmába pillanthattak gyakorlati feladatokon keresztül.

A a 6.a osztályosokkal átbeszéltük ki mi szeretne lenni, hol szeretne 10 év múlva tartani. Előadók, helyszíni bemutatók segítségével egészségügyi szakmákkal ismerkedtünk, bepillantottunk a régész munkájába. (K.A.)

A 7.a tájékozódott az iskolarendszerről, a továbbtanulási lehetőségekről. Szakmákról ismeretterjesztő filmeket tekintettek meg, majd megbeszélték azok előnyeit, árnyoldalait.

A 8.a bent töltötte a napot, a választandó szakmákat hoztuk még közelebb a végzősökhöz. Tisztáztuk a szakma előnyeit, hátrányait, a motivációkat, célokat, fejlődési és természetesen a pénzkereseti lehetőségeket, avagy a szakma bérezését. Csoportokban dolgoztunk szakmákra lebontva: sportedzők, szerelők (villany, víz-gáz-fűtés, autó) szakács és cukrász, fodrász-barber, építész és végül az informatikusok. Meghívott előadók is színesítették a napunkat. (RG.J.)

2023. október 6-án délután az elősök csibeavatójára került sor. A másodikosok voltak a házigazdák, a szülők feldíszítették a tornatermet. Érdekes feladatok sikeres megoldása után mindenki oklevelet kapott annak emlékére, hogy Fejérpataky-s diákká vált. Tánccal és büfével zárult a nap. Köszönjük a Fejérpataky Szülői Szervezetnek a szervezést és lebonyolítást!

2023. október 6-án az aradi vértanúkra emlékeztünk. A másodikosok filmmel, verssel készültek, feldíszítették a bejárati paravánokat, ahol minden osztály képviselői gyertyát gyújtottak.

2023. október 5-én Kiss Dénes rendőr alezredes úr, a Dunaújvárosi Rk. bűnmegelőzési osztályáról tartott a felsősöknek tájékoztató előadást az internet veszélyeiről. Figyelemfelhívásként kérte, osszuk meg ezt a plakátot.

2023. szeptember 29-én pénteken a 2.b osztály az iskolában töltötte az éjszakát. Elolvastuk a kötelező olvasmányt, játszottunk, „hajnaliztunk”. Néhányan aludtak is. Jó móka volt! Köszönjük Gergely Gabriella és Lantos Andrea tanító néniknek ezt a szuper programot, a családoknak pedig a támogatást!

2023. szeptember 29-én került megrendezésre őszi papírgyűjtésünk a diákönkormányzat szervezésében Farkas László tanár úr vezetésével. Az idei gyűjtés javarészt katronpapírt tartalmazott, mivel a szórólapok mennyisége az utóbbi időben lecsökkent, az emberek nagy része digitális újságot olvas… Délután a gyerekek csapatokban járták a falut, kerékpáron, talicskán, kiskocsin hozták az összegyűjtött papírt. Az osztályok egy része az iskola előtti téren szortírozta,  kötözte, mérlegelte a papírt, a rakodó csapatok váltásban a teherautó gyomrát töltötték. Estére mindenki elfáradt, a gyűjtött mennyiség megközelíti a leutóbbit.

2023. szeptember 29-én az Országos Könyvtári Napok keretében a könyvtárba látogatott Kovács Attila író alias Holden Rose. Az első, a második és a hatodik osztályosok vettek részt az interaktív foglalkozásokon, melyeken részben az író A csontváz óra (Az ifjú Petrovics Sándor elfeledett kalandjai) című művével foglalkoztak. Köszönjük a szervezést Rónyainé Mayer Piroskának!

2023. szeptember 29-én a Ráckeresztúri iskolások voltak vendégeink, akik részt vettek a délelőtt megrendezett játékos sportvetélkedőn. Minden osztály képviseltette magát, kicsik és nagyok összefogva oldották meg az együttműködésen alapuló feladatokat. Köszönjük Kard Anita és Klapper Csaba szervező munkáját, valamennyi résztvevőnek pedig a lelkes közreműködést! 

2023. szeptember 28-án az ötödikesek régészeti ásatást játszottak. Három csapatban, kutatásvezető segítségével tárták fel a kerítés melletti helyszínt. Korábban beosztották, hogy kinél milyen szerszám lesz, így a homokozólapát, szita, ecset segítette a munkát. A kiemelt leleteket válogatták, gondosan  megtisztították, a grafikusok lerajzolták, majd beszállították a múzumba, ahol további munkálatok következnek.  

2023. szeptember 26-án az Európai sporthét keretében – hagyományaink szerint – az egész iskola részt vett a mezei futóversenyen. Előbb a felsősök foglalták el helyüket (korosztályok és nemek szerint külön-külön) a rajtvonalnál, társaik pedig bíztatták őket. A délután második részében a legkisebbek mérték össze ügyességüket. Köszönjük a testnevelők profi szervezését, valamennyi résztvevő lelkesedédét, valamint a szülők bíztatását!

2023. szeptember 20-22. között a 3. a osztály Zánkán vett részt ottalvós osztálykiránduláson. Szuper programok, együtt töltött idő, oda és visszaút vonattal – sok-sok élménnyel teli hátizsákkal tértek haza.

2023. szeptember 1-én megnyitottuk a 2023/2024-es tanévünket. Nem volt átlagos a kezdet, de elindulhatott az első sportosztály a két elsőben ideális létszám alakult. A nyár után fel kell venni újra a ritmust – szerencsére, az első napon tudtunk órarendet hirdetni, feladataink ellátására pedig rendelkezésünkre állnak megfelelő felkészültségű munkatársak.