Hírek

A 2019-2020-as tanév eseményei

2020. június 20-án – 3 hónapos elzártság után – búcsúzni jöttek a nyolcadikosok, a hetedikesek pedig elballagtatták őket. A szépen feldíszített bejárat előtt zajlott a rendezvény, miután elültették az emlékfát a végzősök. Az ünnepségen a meghívottak két oldalt helyezkedtek el, így jól láthatták a középen helyet foglaló főszereplőket. A zászlóátadást búcsúbeszédek követték, átvették sorban a bizonyítványaikat a nyolcadikosok. Szép záróaktus volt a fehér galambok röptetése, mely talán egy új hagyomány megteremtése volt.

2020. június 2-től – az enyhítő intézkedéseknek köszönhetően – lehetővé vált az iskolában a kiscsoportos foglalkozások szervezése. A kollégák összehangoltan szervezték ezeket az alkalmakat, melyek a felzárkóztatásról, a beszélgetésekről, az óvatos együttlétről szóltak. Újra meg kellett szokni, hogy élőben látjuk a másikat. A visszafogottság, lassú oldódás időszaka volt ez. A tanév vége közeledtével elkészültek a bizonyítványok, azok kiosztása és a tanévzárás, most osztálykeretben, többnyire a szabad levegőn történt.

Iskolánk évek óta részt vesz az intézményi Bozsik-programban, melyhez sok segítséget kapunk az Iváncsai KSE-től. Labdarúgóink szép teljesítményét oklevéllel és plakettel ismerték el. Köszönjük a segítő támogatást Lestár Istvánnak, Ruzsás Lászlónak és Tóth Balázsnak!

A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében a rendkívüli jogrend értelmében 2020. március 16-tól intézményünk is átállt a digitális oktatásra.

Március 16-án a nevelőtestület elhatározta, milyen platformot fogunk használni. A Microsoft Office365 iskolai csomagját már 1-2 osztállyal teszteltük, a feltételei megvoltak, csak élesíteni kellett. Úgy döntöttünk, hogy 4-8. évfolyamokon ezt fogjuk használni. Már ezen a napon az osztályfőnökök kiküldték a hozzáféréseket a gyerekeknek, felépítették a pedagógusok a tantárgy szerinti csoportjaikat, elkezdték 3 hétre (egyelőre) megtervezni a tevékenységet, gyűjtötték az ötleteket, megmutatták egymásnak. Az 1-3. évfolyamok más megoldásokat kerestek, alkalmazkodva a kicsik igényeihez. Ők több szülői segítséget igényelnek, de ők is digitális életet élnek. A gyerekek már az első feladatok megjelenésekor bekapcsolódtak. Hetente megbeszéljük a tapasztalatokat, ha kell, változtatunk.

Az épületbe a pedagógusokon, dolgozókon – és az esetleges ügyeletet igénybe vevő gyerekeken kívül senki nem léphet. A főbejáratot használjuk, a belépő személyek kézfertőtlenítés után haladhatnak tovább. A napi híreket iskolánk facebook csoportjában tesszük közzé.

2020. március 13-án a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében a miniszterelnök bejelentette az iskolák bezárását. A digitális oktatásra való átállás bevezetéséhez 2 nap állt rendelkezésre. Megtesszük a tőlünk telhetőt, mint ahogy tanítványaink és a szülők is biztosan.

2020. március 11-én a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében a rendkívüli jogrend életbe lépett. Intézményünkben a fenntartó felhívására az úszás órákat szárazföldi testnevelés órák váltják fel visszavonásig. Az Iváncsa Községi Önkormányzattal együttműködünk, részt veszünk a települést érintő óvintézkedések betartásában. Köszönjük a kézfertőtlenítőt, amit az osztályoknak vásároltak, valamint a bejáratnál elhelyezett berendezést. Az épület főbejáratát használjuk, a belépő személyek kézfertőtlenítés után haladhatnak tovább. Kértük a szülőket, hogy csak indokolt időtartamban és létszámban tartózkodjanak az épületben. Tömeges rendezvényeket nem tartunk, osztályközösségi csoportban tevékenykednek a gyerekek. A napi híreket iskolánk facebook csoportjában közzé tesszük.

2020. március 10-én a tankerületi XXVII. Euklidészi Matematika Versenyt a Dunaújvárosi Vasvári Pál Általános Iskolában rendezték. Iskolánk képviseletében 5-7. évfolyamos diákok vettek részt, és a következő eredményeket érték el:

  1. évf.: Köves Benjámin 6. hely, Pósch Sára Gabriella 7. hely

  2. évf.: Ágoston Viktória 3. hely,  Csoknyai Milán 7. hely

  3. évfolyamon: Szarka István 8. hely, Ágoston Ádám 9. hely

    A versenyen minden évfolyamon tíz diák vett részt. Gratulálunk az eredményekhez és a sikereres felkészítéshez Bartha Gabriella tanárnőnek!

2020. március 5-én délelőtt nyitottuk meg névadónk, Dr. Fejérpataky László tiszteletére rendezett ünnepi hetünket. Az emlékfalnál felidéztük életútját, Szova Jenő verset mondott, meghirdettük a versenyeket, felkerült a 2018/19-es tanév Fejérpataky-díjasainak nevét őrző réztábla. Délután a temetőben koszorút helyeztünk el a sírnál a diákönkormányzat nyolcadikosaival. Délutánonként mérték össze tudásukat kicsik és nagyok, volt alsós sorverseny, helyesírás, szépolvasás magyar és angol nyelven, matematika, környezet, digitális történelem, könyvtárhasználati és origami verseny. Az eredmények összesítve megtekinthetők az „eredmények” menüpont alatt.

2020. március 3-án délután került sor az alsó tagozatosok télűző KISZE égetésére. (Megfelelő biztonsági intézkedések mellett). A bábu már két hete elkészült, de a szeles idő miatt mindig el kellett halasztani a programot. „14:00 óra tájékán a szemtanúk körbehordozták a bűnöst. Volt feje, keze, lába, teste, ruhája. A vád szerint ő, a TÉL csak bajt hozott. Sötétet és hideget. ezért most bűnhődnie kell. ” Vesszen a tél, jöjjön a tavasz felkiáltásokkal és dobokkal, ütőkkel kergették ki az iskola épületéből. Majd körbeállták az udvaron, fejére olvasták a bűneit, s lángra kapott… Mindent megteszünk a tavaszi langyos fuvallatokért és a napsütésért.” Köszönet érte a szervezőknek: Huszár Katalinnak, Gergely Gabriellának, Gáborné Székely Krisztinának, minden kicsi és nagy szemtanúnak! A program az NTP-ATP-19-0029 “Nyelvében él…” című pályázat forrásainak felhasználásával az Anyanyelvi műhely rendezvénye volt.

2020. február 24-én délelőtt alsó tagozatosaink a Faluházban vehettek részt Állatok farsangja címmel egy lélekemelő zenei előadáson. A hangszeres produkciók az élő zene élményét nyújtották  a Rézfúvós kvintett előadásában. A művészek bemutatták a zenei darabokban előforduló állathangokat: dongót, medvét, madarak hangját csalogatták hangszereik segítségével a hallgatóság elé. Különleges élmény volt személyesen hallani a rézből készült hangszerek hangját. Bemutatták a trombitát, harsonát, kürtöt, tubát és a vadászkürtöt. Judit néni ismertetőjéből mindenki megismerkedhetett a komolyzene alapfogalmaival is. Köszönjük Iváncsa Községi Önkormányzatának, hogy finanszírozták ezt az előadást!

2020. február 21-én, pénteken késő délután került sor a felsősök farsangi mulatságára, melyre – hagyomány szerint – a negyedikesek is hivatalosak voltak. 16 órától 20 óráig tartott a vidám rendezvény, melyen voltak egyéni és csoportos táncos produkciók, jelmezes bemutató, farsang hercegnője és hercege választás. A tombolatárgyak kisorsolása nagy izgalommal járt, minden apróbb, és nagyobb nyeremény gazdára talált. Mindenki táncolt, a talp alá valót Somogyi Gábor szolgáltatta. A büfében sok finomság fogyott, széles választék állt az ínyencek rendelkezésére. A tavaly elballagott tanítványok is bekukkantottak, mindenki jól érezte magát. Köszönjük a precíz előkészületeket, gondos lebonyolítást Bartha Gabriellának és Szokoli Attilának, a 7. a és 7.b osztályoknak, valamennyi lelkes segítő szülőnek! 

2020. február 15-én, szombaton Budapesten rendezték a fiú torna diákolimpia országos elődöntőjét. Peidlné Kard Anita a tornászokkal sok gyakorlás után, felkészülten érkeztek a megmérettetésre. A vetélytársak java része sportiskolás volt, a mi fiaink szépen helyt álltak. Köszönjük a felkészítést Peidlné Kard Anitának, a segítséget Klapper Csabának, a támogatást a kedves szülőknek! 

2020. február 14-én délután tartottuk az alsós farsangot. Már napok óta zajlott a készülődés, minden osztály csoportos bemutatóval is készült. Az elsősök bölcsődés jelenetét a másodikos lányok cica-produkciója követte, majd a harmadik osztály táncos smiley-bemutatója következett. A negyedik „a” táncpárbajt adott elő, majd a Veresegyházi asszonykórus elevenedett meg a 4. b osztály koreográfiájában. Az egyéni jelmezes bemutatók ezután következtek, melyet egyéni produkciók színesítettek. Volt sok szülő, zene, tánc, a zsűri pedig „nehéz helyzetben”. A díjakat kiosztották, a vidám nap eltelt, mindenki jól érezte magát. Köszönjük a szülők segítségét, a tanítók támogatását, Tulipánné Pantya Csilla és Beckerné Nagy Noémi szervezését, Szova Jenő konferálását! Lantos Andreának és segítőinek a hangosítást és a zeneszámok szolgáltatását!

2020. február 5-én Dunaújvárosban, a Gárdonyi Géza Általános Iskolában  rendezték meg a Dunaújvárosi Tankerületi Központ iskolái számára az egyéni helyesírási versenyt. Iskolánkat Tavasz Euniké és Gábor Bence képviselte. Euniké az 5. helyen végzett.

2020. február 1-én iskolánk néhány tanulója részt vett a Székesfehérváron megrendezett Megyei Úszó Diákolimpián. A gyerekeknek nem volt egyszerű dolguk, hiszen profi úszókkal, vízilabdásokkal és öttusázókkal kellett megküzdeniük. 
A versenyen részt vett: Szabó Lotti, Tóth Flóra, Gál Csepke, Gál Zoltán, Kaltenecker Zsombor, Nagy Johanna, Pósch Sára, Pósch Áron, Kis Alexandra, Berkesi Ákos, Zima Regina.
Mindenki remekül szerepelt, de voltak ketten akik érmet is szereztek: Nagy Johanna 3. helyen végzett 100 m mellúszáson és Pósch Áron 100 m hátúszáson szintén 3. helyen végzett. Köszönjük a szülőknek a gyermekek szállítását, a szurkolást, Peidlné Kard Anitának a felkészítést!
Gratulálunk minden résztvevőnek a szép teljesítményhez!

2020. január 25-én 1. korcsoportos lányaink a floorball diákolimpia országos döntőjére Egerbe utaztak. Derekasan küzdöttek, volt 4 meccsük szinte folyamatosan. Sok gólhelyzetünk volt, pár gólos különbséggel nyertek ellenünk. Az utolsó meccsünk döntetlen lett. Hosszabbításban is. A büntetőütések sem hoztak döntést, aranygóllal nyertek ellenünk. Az ország 8. legjobb csapata lettünk! Köszönjük a szülőknek, a támogatóinknak, hogy segítettek bennünket, mellettünk álltak! Köszönjük Molnár Tibornak a mezeket! István Lestárnak köszönjük a biztonságos vezetést!

Köszönjük Szentgyörgyi Andrea töretlen lelkesedését, mely a csapatot a legjobbak közé emelte!

2020. január 22-én rendeztük meg a Körzeti Úszás Diákolimpiát. Iskolánk tanulói közül 23-an vettek részt, több úszószámban kiválóan szerepeltek.  1-2-3 éremmel távoztak a versenyről, melynek következő, megyei fordulójára készülnek holnaptól. 

2020. január 22-én a magyar kultúra napjáról emlékeztünk meg reggel, a délután pedig a mozgalmas úszó-diákolimpiával egybekötött alsós versmondó versennyel zárult. Minden osztályból érkeztek szavalók, a közönség és a zsűri kellemes perceket töltöttek a verselőkkel. Minden résztvevő előadása színvonalas volt, a legjobbak képviselhetik iskolánkat a területi versmondó versenyen.

2020. január 21-én voltak az 5-6. évfolyamosok utoljára a Székesfehérvári Titkok Házában. Keddenként 6 alkalommal utaztak el, hogy kihelyezett természettudományos órákon gyarapítsák ismereteiket. A helyszín érdekes, a foglalkozások hasznosak voltak.

2020. január 16-án tornászaink Baracson jártak a diákolimpia megyei fordulóján.
A gyerekek nagyon szépen szerepeltek. A lányok a 3. helyet szerezték meg, a fiúk pedig elsők lettek. Egyéniben első helyen végzett Szabó János Noel és Dolhai Gábor, második helyen Paizs Péter és Pálfi Attila, harmadik helyen pedig Szarka Péter.
A 3. korcsoportban első lett Somogyi László, második pedig Kövér Márk.
Ezekkel a szép eredményekkel mindenki megszerezte az ORSZÁGOS ELŐDÖNTÖN valo részvétel lehetőséget. Köszönjük Peidlné Kard Anitának a felkészítést, Gratulálunk minden résztvevőnek az eredményhez!

2019. december 20-án elérkezett 2019-ben az utolsó tanítási napunk. A nap tanórákkal kezdődött, majd az ötödikesek adtak az alsósoknak egy kedves koncertet Császárné Viló Judit és Gyapjas Regina vezetésével. A délelőtt folyamán a Napfény Idősek Otthonába mentek idén is a 4. a-sok, ahol az ott rendezett karácsonyi ünnepségen adták elő Szova Jenő vezetésével műsorukat. Az öreg nénik, bácsik nagy szeretettel fogadták a gyerekeket, meg is vendégelték őket. A fotókat Szentgyörgyi Andrea készítette.

A nagyszünetben a nyolcadikosok koncertje örvendeztette meg az egybegyűlteket a 2. emeleti folyosón. A dalokat Farkas László segítségével csiszolták, próbálták. Köszönjük a szülőknek, volt tanítványoknak, hogy eljöttek hozzánk! Az osztály-karácsonyok után a gyerekek hazamentek – azaz nem mindenki, mert a nyolcadikosok a felnőttek karácsonyát kedves műsorral nyitották meg. Köszönjük, hogy mindenki gondoskodott gyermeke délutáni elhelyezéséről, így lehetővé vált a dolgozók számára, hogy együtt legyenek és ünnepeljenek. Nagy örömmel adtuk át Ónodi Beatrixnek a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet nyugdíjas élete második napján.

NTP-ATP-19-0029 “Nyelvében él…” – A magyar anyanyelvi, valamint a Magyarországon élő nemzetiségek anyanyelvi identitás megőrzését célzó tehetséggondozó programok támogatása címmel anyanyelvi tehetséggondozó műhely működésére nyertünk 1 100 000 Ft-ot!
A Támogatási szerződés 2019. december 17-étől hatályos, januártól kezdődnek a foglalkozások.
Műhelyvezetők: Gergely Gabriella és Huszár Katalin

NTP-MŰV-19-0138 “Iváncsa Craft-Art” – A hazai és határon túli művészeti tehetséggondozó programok támogatása címmel művészeti tehetséggondozó műhely működésére nyerünk 1 000 000 Ft-ot!
A Támogatási szerződés 2019. december 17-étől hatályos, januártól kezdődnek a foglalkozások.
Műhelyvezetők: Szücs Marianna és Szokoli Attila

2019. december 16-án sporttorna csapataink Baracsra utaztak Peidlné Kard Anita felkészítésével, ahol a területi torna diákolimpia versenye zajlott. A II. Korcsoportos lányok 3. helyen végeztek, a fiúk pedig elsők lettek. Egyéni összetettben Dolhai Gábor 2. helyezést, Szabó János Noel pedig 3. helyezést ért el. A III. korcsoportos fiúknál egyéni összetettben 1. helyezett lett Kövér Márk, 2. helyezett lett Somogyi László. Gratulálunk a résztvevőknek, helyezetteknek, felkészítőnek! Folytatás következik: a megyei verseny.

2019. december 15-én, advent harmadik vasárnapján  már kora délután benépesült Iváncsa Fő tere. Sorra érkeztek a szülők, kollégák, gyerekek az előre elkészített portékákkal. Előbb egy sor asztal telt meg, majd újabbakra kerültek a karácsonyfa-és asztaldíszek, sütemény, apróságok és érdekességek. Egy csodálatos mézeskalács-vonat is hamar gazdára lelt. A kellemes, jó időben idén már nemcsak szülők, pedagógusok árusítottak, a gyerekek is aktív részt vállaltak nemcsak a készítésből, de az értékesítésből is. Örömmel énekeltek a gyerekek a színpadon, hiszen eljöttek szüleik meghallgatni őket! Az alsó tagozatosok után a hatodik és ötödik osztályok dalaiban is gyönyörködhettünk. A Faluházban a negyedikesek néptánc produkcióval örvendeztették meg a közönséget, majd a református gyermekkórus műsorát láthattuk, ahol szintén tanítványaink szerepeltek. Az ünnepi program adventi gyertyagyújtással ért véget. Köszönjük a készítést, díszítést, árusítást, felkészítést, részvételt, szereplést mindenkinek, aki a ma nap sikeréhez hozzájárult!

2019. december 13-án az I. és II. korcsoportos lány csapatok Komáromba utaztak az floorball diákolimpia országos elődöntőjére. „A kicsik az első két meccset megnyerték, a harmadikra elfáradtak, az döntetlen lett, s a negyediket is megnyerték. Durvaság nélkül játszottak, hihetetlen teljesítményt nyújtottak. Megérdemelten kapták az ezüstérmet. A II. korcsoportos versenyek délután kettőtől kezdődtek, s nagyon erős ellenfelekkel. Ízlelgetik Iváncsa nevét, mert méltó ellenfelek voltak. Szombathellyel, Sopronnal, Székesfehérvárral, Komárommal és még egy csapattal játszottak. Minden ellenfelünk nagyvárosból érkezett. Szegény gyerekek sok erős labdát kaptak lábra, kézre, mindenhova. Nem csodáltam, hogy néhány ellenfél ellen féltek felmenni játszani. De ügyesek voltak, végig hajtottak. Az utolsó meccsen 1:0-ra vezettünk, s az utolsó percben kaptunk egymás után két gólt. Ha megtartottuk volna a vezetést, 3. helyezettek lettek volna. Igazán büszke lehet mindenki a gyermekére! Jó hangulatban utaztunk vissza. Köszönjük Lestár Istvánnak a biztonságos vezetést és a klassz buszt! Köszönöm a testnevelő kollégáknak, akik naponta fejlesztik a gyermekeink állóképességét. (Az I. korcsoportosok délután még egy kis sétára is el tudtak menni. Köszönöm Orosziné Mészáros Anikónak egész napos fáradhatatlan segítségét!” Az idézett sorok Szentgyörgyi Andrea gondolatai, akire nagyon büszkék vagyunk, hogy lelkesítette a csapatokat, időt, üzemanyagot nem kímélve felkészítette őket! Valamennyi szülő segítségét köszönjük, akik segítették, buzdították, kísérték a gyerekeket, dokumentálták képekkel az eseményt! Az országos döntő 2020. január 25-én Egerben lesz. 

2019. december 7-én, szombaton a karácsonyvárás projektnapját tartottuk. A felsősök a Faluházban a DÖK szervezésében játszóházat és „buli”-t rendeztek, s erre hivatalosak voltak – hagyomány szerint – a negyedikesek is. Az alsós osztályokban több helyszínen adventi készülődés zajlott tanítók és szülők segítségével. A Szülő-suli program utolsó előtti nagy rendezvénye is volt ez. Köszönjük a segítő szülőknek a munkáját a Faluház büfében, valamint azoknak, akik a kézműves helyszíneken együtt dolgoztak a tanítókkal és a gyerekekkel!  

2019. december 6-án idén is eljött a Mikulás! A felsősökhöz benézett egy kicsit krampuszával a nyolcadikos Miki. Az alsósok előbb a Faluházban a mesejátékot tekintették meg, azután érkezett hozzájuk a nagyszakállú. Volt helyismerete, és úgy tűnt, hogy a gyerekekről is nagyon sok mindent tud. Dalokért, versekért cserébe végül az ajándékok is kiosztásra kerültek. Köszönjük a szülők közreműködését a Mikulással való kapcsolattartásban, és a mesejáték finanszírozását a Fejérpataky Szülői szervezetnek! 

2019. december 3-án a 4. a osztály kedves Mikulás műsorával köszöntötte a település legkisebb gyermekeit. Vendégszereplésük 5-én a Mesepalota óvodában folytatódott, december 6-án pedig alsó tagozatos társaiknak is előadták. Köszönjük, hogy ezt a bennük rejlő értéket megmutatták, és mosolyt csaltak sok kisgyerek arcára. Köszönjük a betanítást Szova Jenőnek!

2019. december 1. advent első vasárnapja. Településünkön egy nagyon kedves mozgalom indult, mely az ablakok díszítéséről szól, egészen karácsonyig. Minden este más ház ablaka kerül sorra, hogy a képzeletbeli adventi naptár következő meglepetése lehessen. Köszönjük a Fejérpataky Szülői Szervezetnek és Baki Reginának, hogy iskolánk bejárata lehet az elsők között!

Ebben a tanévben is csatlakoztunk a Nemzetközi könyvjelzőcsere programhoz Rónyainé Mayer Piroska szervezésében. Osztályaink szorgalmasan dolgoztak tanítóik, rajztanáraik segítségével, hogy távoli tájak gyermekeinek szerezzenek örömöt a könyvjelzőkkel. A postázásig sok munkával tervezték, színezték.festették, laminálták a küldeményeket. Nemsokára a postás kézbesítette a messzi földön feladott vastag borítékokat, tartalmuk pedig a mi gyerekeink között talált gazdára. A képek magukért beszélnek! A partner-országok: 1. a – Ausztrália, 2. a – Szlovénia, 3. a – Portugália, 4. a – India, 5. a – Hong Kong, 6. a – India, 6. b – Izland, 7.b – Portugália, 8. a – Litvánia

2019. november 29-én a Fejérpataky Szülői Szervezet minden gyereket és felnőttet gyümölccsel lepett meg, hogy felkészüljünk a közelgő télre – nagyon köszönjük!

Ugyanezen a napon a 6. a osztály tanulmányi kiránduláson vett részt Budapesten. Az egészségügyben dolgozók munkáját figyelhették meg közelről, kipróbálhatták, kibővítették ismereteiket. Ők is tudják már alkalmazni az újraélesztést – soha ne legyen rá szükség! A vonatozás, majd a fővárosi közlekedés is új élményeket adott a gyerekeknek. Jó, és hasznos nap volt! 

2019. november 22-én az alsó tagozat legügyesebb mesélői a területi versenyre utaztak Nagyvenyimre, hogy részt vegyenek a járási megmérettetésen. Lakatos Bence különdíjban részesült, Takács Márk harmadik, Simon Gergely és Zólyomi Kitti negyedik helyezést ért el. Gratulálunk a szép eredményekhez! Köszönjük a szülői segítséget az utazás megszervezéséért, lebonyolításáért!

2019. november 16-án az Örökmozgó SE szervezésében tartották 8. alkalommal az iváncsai uszodában a 12 órás úszóversenyt sok iváncsai gyermek és felnőtt részvételével. A 8 csapat összesen 338 150 métert úszott, a csapatokban 4 gyermek és 4 felnőtt vett részt. A rendezvényt a környékbeli cégek, önkormányzatok is támogatták, a lebonyolításban Peidlné Kard Anita, Huszár Katalin és Szentgyörgyi Andrea kollégáink mellett sok szülő is részt vett. Köszönjük!

 
 

2019. november 15-én eljött a nagy nap, erre várt a 2. a osztály szeptember óta! A nap végén mindenki hazament, de estére 22 kisgyerek újra az iskolában volt, hogy csak reggel távozzanak. Igazi ottalvós buli volt, esti programokkal. Rónyainé Mayer Piroska és Márti néni a könyvtári tennivalókat szervezték, volt sok játék, kaland. Orosziné Mészáros Anikó az osztállyal töltötte az estét. A gyerekek élményekkel gazdagodtak, a közösség összekovácsolását is szolgálta a program. Gergely Gabriella alaposan megtervezte és lebonyolította a tevékenységeket, melyek nem valósulhattak volna meg Simon György személyes támogatása nélkül. Köszönjük!  

2019. november 12-én Rónyainé Mayer Piroska szervezésében író-olvasó találkozón vettek részt az alsó tagozatos osztályok. M. Kácsor Zoltán meseíróval töltötték a gyerekek a délelőttöt Meseországban. Találkozhattak szép számmal mesebeli figurákkal, az író pedig mesélt, adott érdekes feladatokat, melyek megoldása csak kis fejtörést okozott a hálás közönségnek. Köszönjük az élményt!

2019. november 4-11 között  „Felfedezők” címmel rendeztük a Tudomány hetét, mely az EFOP 3.3.7-17 (Informális és nem formális tanulási lehetőségek kialakítása) pályázatunk záró rendezvénye volt. Kaliczné Barta Györgyi – a tőle megszokott alapossággal és szakértelemmel tervezte, szervezte a hét programját, melyben a különböző tudományterületek megjelenésén keresztül nem szokványos módon jutottak tanítványaink ismeretekhez. A hét része volt az egészség megőrzéséről, az elsősegélyről szóló foglalkozás, a kamaszkori változások nyomon követése testi és lelki változások vonatkozásában. A 7-8. évfolyam számára ezen  a héten kezdődött a kihelyezett természettudományos órák sorozata a Székesfehérvári Titkok házában. Több tantárgyi kapcsolódás is volt: a XIX. század tudósainak felfedezéseit dolgozták fel a hetedikesek történelem órán, fizika órán elektronikai kísérleteket végeztek a nyolcadikosok. A hét utolsó rendezvénye volt a Mobil Planetárium, mely ezúttal minden korosztály számára új előadással érkezett. A pályázati projekt zárása után is az élményközpontú ismeretszerzésre törekszünk, mert a folyamat elkezdődött.

2019. november 5-én, 7-én, 8-án és 12-én Szentgyörgyi Andrea floorball csapatai a megyei diákolimpia tornán mérkőztek. Még az őszi szünetben is készültek, edzettek a lelkes csapatok. Nem könnyű a korábbi bajnokok között helyt állni a feltörekvőknek. Szívósan és lelkesen, szabálykövetően és kitartóan játszották meccseiket a mieink, a durvaságra nem durvasággal reagáltak, méltósággal veszítettek, megérdemelten győztek. Országos döntős csapatunk lesz a legkisebb lánykák csapata, büszkék vagyunk rájuk, de az összes többire is, hiszen mindenki megtette, amit megkövetelt a Haza! Köszönjük a részvételt, a nyert és vesztett meccseket minden tanítványunknak, Andreának az áldozatos munkát, a szülőknek a támogatást, szurkolást!

2019. november 3-án Peidlné Kard Anita szervezésében az Érdi Arénában telt a vidám vasárnap a „Nagy vagy!” jubileumi felvételén. Az adásokat a TV2 november 10-től közvetíti. A csapat gyermek tagjai: Szabó Lotti, Dolhai Gábor, Molnár Eliza, Szabó Flóra, Csoknyai Milan és Balogh András. A felnőtt csapat tagok: Molnárné Simon Katinka, Peidlné Kard Anita és Dombi Rudolf. Köszönjük a részvételt és segítséget a lelkes csapatnak, a szurkolóknak! Csapatunk egyre jobb, és lelkesebb, büszkék vagyunk rá!

2019. október 25-én tanítás nélküli munkanapunk volt, mely a pályaorientáció jegyében, sok érdekes programmal telt. Az 1. a és 2. a osztály Érden, a Tűzoltó parancsnokságon járt délelőtt. A 3. a osztály Iváncsa Községi Önkormányzat vendégeként a hivatal működésével ismerkedett, majd Tavasz Kristóf református lelkész munkájával ismerkedett. A 4. a osztály a közlekedési dolgozókat figyelte meg munka közben, útcéljuk a budai hegyekbe vezetett. A 4. b Dunaújvárosban, a Széchenyi Pékség működését tanulmányozta. Az 5. a László pusztára utazott, a tehenészetet közelről látni érdekes és tanulságos volt. A 6. a későbbi időre halasztotta programját, mert a kórház, ahova készülnek, később tudja fogadni őket. A 6. b napja a Suhogó tanyán telt a lovak társaságában. Megtudták, hogyan kell gondoskodni ezekről az állatokról, de a bátrabbak nyeregbe is pattanhattak. A hetedik osztályokhoz Csicsova Ferenc és barátai érkeztek két robottal, ArtudiTu1 és 2-vel. a nyolcadikosok a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum által Dunaújvárosban szervezett Szakmák napján vettek részt, mely így, a pályaválasztás előtt hasznos nagyon volt.

2019. október 22-én az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei köré szerveztük tevékenységünket. A 6. a osztály Peidlné Kard Anita és Czoborné Asztalos Borbála vezetésével ünnepi műsorral készült. Az ünnepi külsőségeket a 6. b osztály biztosította Kovács Péter irányításával. A közös ünnepi műsor után szétváltak a tagozatok: az alsósok osztálykeretben ünnepeltek, beépítve a tevékenységükbe az ünnephez kapcsolódó szimbólumokat, tevékenységformákat. A felsősök 11 helyszínen oldottak meg érdekes feladatokat, előzőleg elkészített menetleveleiken gyűjtötték a pontokat. A dobogós csapatok nemzeti színű mignonokat kaptak a töri ötös mellé jutalmul. 13 órai kezdettel részt vettek 3-7. osztályaink a községi ünnepélyen a Faluházban. A nyolcadikosok ezen a napon Budapestre utaztak a Terror Házába.

2019. október 18-án sokféle érdekes program várta a gyerekeket. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkatársai a Biztonságos Internethasználat-ról tartottak foglalkozásokat 4-8. osztályosoknak, illetve néhány szülőnek. Volt iskolaorvosi szűrővizsgálat is, a Bartók Színházba is időben elindultak a gyerekek Gergely Gabriella és Farkas László kollégáink kíséretében, hogy a Twist Olivér című musicalt láthassák. 15 órától a tornateremben zajlott a Csibeavató, ahol érdekes feladatokat oldottak meg az elsősök Tyúkanyó és az SZM más tagjainak irányításával. Köszönjük a kiváló szervezést Baki Reginának, Tóthné Pintér Ildikónak, Baki Orsinak, Rozbora Bernadettnek, Paizsné Szabó Katalinnak, Baki Rebekának! 

2019. október 17-én az alsósok projektnapot tartottak „Intézzük el!” címmel. Sokféle tevékenységet végeztek, melyek az életkoruknak megfelelő ügyintézésről szóltak. Elkészültek a bevásárló listák osztályonként, levelet írtak, elvitték a Postára és feladták. A levélben az igazgató nénit hívták a Bolhapiacra. A tornateremben zenével, dallal hangolódtak az üzleti tevékenységre. Az egész folyosón padokon kínálták portékájukat, cseréltek egymással játékot, hogy az újdonságnak szóló öröm élményét megélhessék a cserélt autókkal, plüssökkel, kártyákkal, csecsebecsékkel. Nyüzsgő, vidám délután volt.

2019. október 14-én reggel érkezett hozzánk a Sulizsák begyűjtő autója. A korábban behozott zsákokat rendben, osztályonként kihordták a gyerekek, majd mérlegelés, összesítés következett. Minden zsák végül az autó belsejében landolt, az iskolai gyűjtött mennyiség – köszönhetően minden szorgos gyűjtőnek – túlszárnyalta a tavaszi mennyiséget: 2 290 kg lett! 

2019. október 9-én a felsősök projektnap keretében ismerkedhettek a mindennapi ügyintézés színtereivel. A projekt címe: Intézzük el! Klapper Csaba tanár úr szervezte meg, hogy az egyes osztályok minél többet tudjanak meg az ügyintézésről: az ötödikesek a Postahivatalban, a hatodikosok az adonyi Kormányablakban, a hetedikesek a Polgármesteri Hivatalban, eredeti helyszínen szereztek sok ismeretet. A nyolcadik osztály számára a Takarékszövetkezet munkatársai tartottak ismertetőt a banki tevékenységről, annak szerepéről a lakosság életében.  

2019. október 7; 9-10-én ebben a tanévben is csatlakoztunk az Európai kódhét (CodeweekEU) programsorozatához. Semmi olyan nem történt, ami – szerencsére – iskolánk napi gyakorlatában elő ne fordulna. Miklós bácsival gyakorolták a felsősök a programozást (készülve arra, hogy egyszer, ha lesz saját robotunk, már könnyen tudják idomítani). A hetedikesek törióráin már harmadik éve használunk kiterjesztett osztálytermet. Most az etika órák is virtuális környezetben zajlanak, felkészülünk a saját dramaturgiára és filmkészítésre.

2019. október 4-én és 7-én a 170 éve történt történelmi eseményre emlékezünk: az aradi vértanúk  és gr. Batthyányi Lajos kivégzésére, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire. Pénteken délelőtt a 4. a osztály Szova Jenő vezetésével Arany János: Walesi bárdok című költeményét adta elő a közönségnek. Ezt követően az osztályok paravánokon kialakított emlékfalnál rótták le kegyeletüket pénteken és hétfőn, a nyolcadikosok irányításával, Rajna-Grosch Judit irodalmi válogatását előadva. 

2019. október 4-én a könyvtárban az 1. és 2. osztályosok részvételével zajlott egy élményekben gazdag program Bosnyák Viktóriával és Dudás Győzővel. A program célja az olvasóvá nevelés volt, melyhez érdekes irodalmi élményekkel járultak hozzá az írók. A rendezvényt Rónyainé Mayer Piroska szervezte, köszönjük!

2019. október 3-án a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyermekkönyvtárában és a százhalombattai „Matrica” Múzeum és Régészeti Parkban jártak a 4. osztályosok. Mesét hallgathattak, „kincseket” kereshettek, bebarangolhatták a „könyvtárpalotát”. Százhalombattán többek között ékszert készíthettek, számháborúzhattak. Tartalmas napot tölthettünk együtt osztálytanítóik kíséretében, Rónyainé Mayer Piroska szervezésében. Köszönjük!

2019. október 3-án  kezdődött az elsősök iskolakezdő mérése. Összesen 3 tesztet oldottak meg a kicsik. Előbb az egérhasználatot gyakorolták, majd fülhallgatóval támogatott hangos-feladatokat oldottak meg.  Az értékek az olvasási előkészségeket és a számolási készségeket mutatják. A részletes eredmény karácsony előtt várható, mely kijelöli minden gyermeknél a kiemelkedő és fejlesztendő területeket is.   

2019. október 3-án  már második alkalommal vettünk részt A Világ legnagyobb tanóráján. Ezúttal 2 fős csoportokban választottak az ENSZ által megfogalmazott globális célok közül, melyek megvalósítása 2030-ig aktuális. Azért fontos ez a mai gyerekeknek, mert az ő jövőjük a tét. Mi a rajzos megjelenítést választottuk.

2019. október 2-án a második osztály számára szervezett program zajlott a könyvtárban. Rónyainé Mayer Piroska  vezetésével „Papírszínház” foglalkozáson vettek részt, így az olvasóvá nevelés első lépcsőfokán kiválóan teljesítettek. Érdeklődőek, aktívak voltak, valódi kis csapatként vettek részt a foglalkozáson.

2019. szeptember 30-án az alsó tagozatosok közül aki nem volt mesemondó versenyen, és a délutáni programjába belefért, részt vett a szüreti hagyományőrzés programján. Bartha Gabi néni hozta a prést, szőlőt, az osztályok szőlőt, tálakat. A gyerekek nagy örömmel szemezték a szőlőt, nyomkodták szét, töltötték a prést, préseltek. A finom mustot is sokan megkóstolták, ha kis folt esett a ruházaton, az élmény pótolta a veszteséget. Előkerült Jenő bácsi gitárja is, így hasznos és vidám délutánra emlékezhetnek a résztvevők. Köszönjük a szervezést Szokoli Attiláné Réti Máriának!

2019. szeptember 30-án Benedek Elek születésnapján mi is a Népmese napját tartottuk. A hagyományok szerint indult a nap: reggel a negyedikesek meséket olvastak az osztályokban.  Ebéd után a Mesepalota Óvoda csoportjaiban mondtak mesét a tanítványaink. Délután az iskolai alsós mesemondó verseny került megrendezésre a könyvtárban, két korcsoportban.  Köszönjük, hogy sok szülő eljött meghallgatni a színvonalas produkciókat! A területi mesemondó versenyen iskolánkat képviselhetik a legügyesebbek. Köszönjük a szervező és lebonyolító munkát Beckerné Nagy Noéminek, Rónyainé Mayer Piroskának, a zsűrizést Szentgyörgyi Andreának,  Niku Vaszilisznének, Szabóné Lantos Andreának és Rudas Attilának!

2019. szeptember 28-án iskolánk és az Örökmozgó Sportegyesület közös szervezésében a 34. Spar Maratonon vettünk részt. Intézményünk nevezte a vidéki iskolák közül a legtöbb gyermeket, ezzel elhoztuk az első helyezettnek járó díjat, a 100 000 Ft értékű Spar utalványt. Köszönjük a családoknak, akik ezt a szombati programot választották, a lelkes kollégáknak, akik a „séta” kategóriában helyt álltak, a szuper tanítványoknak, akik több éremmel is gyarapodtak! A szervezést, lelkesítést pedig Peidlné Kard Anitának, aki ezt a hetet hatalmas energiákkal működtette!

2019. szeptember 27-én az 5. osztály egy része és a teljes 8. osztály Klapper Csaba és Kovács Péter tanár urak kíséretében az adonyi Duna-partra kirándult kerékpárral. Az alacsony vízállás miatt csodálatos természeti környezetben telt el a délután. Jó volt kacsázással, számháborúval tölteni a kellemes őszi időben a Dunaparton tartózkodni.

2019. szeptember 26-án délután az Európai Sporthét keretében körzeti kéttusa verseny helyszíne volt Iváncsa. Tanítványaink szép számmal részt vettek a megmérettetésben, mely az uszodai programmal kezdődött. A megszárítkozást követően a nagy műfüves pályán futották le a korosztályok a számukra előírt távot. Az eredmények menüben tettük közzé az egyéni és csapat eredményeket. Köszönjük a szervezést és lebonyolítást az Örökmozgó SE-nek – azaz Peidlné Kard Anitának.

2019. szeptember 24-én délelőtt megtartottuk az idei tűzriadó próbát, majd a kora délutáni órákban kezdődött az Európai sporthét programja, melyhez idén is csatlakoztunk. Ezen a napon volt a mezei futóverseny, gratulálunk minden résztvevőnek és helyezettnek! Köszönjük a segítséget, szurkolást, jelenlétet! A Gyermekeinkért Alapítvány csokoládéval, az Alba Fructus gyümölcslével, a Reál műzliszeletekkel, az MDSZ pólókkal, ajándék tárgyakkal, érmekkel támogatta a rendezvényt. Köszönjük nekik, és az Örökmozgó SE-nek a segítséget! Ez utóbbi megtestesítője Huszár Katalin és Peidlné Kard Anita volt.

2019. szeptember 20-án rendeztük meg őszi papírgyűjtésünket. A délután a szállításról, kötözésről, mérlegelésről szólt, estére megtelt a nagy platós autó. Összesítésben rekordot állítottunk fel, az iskola gyűjtött mennyisége 7 652,5 kg. Köszönjük a szorgalmas gyűjtőmunkát, segítséget kicsiknek és nagyoknak!

2019. szeptember 2-án tartottuk tanévnyitó ünnepélyünket. Az időjárás is őszbe fordult, elmúlt a tikkasztó meleg. Mindenki megtalálta az ünneplő ruháját, és némi várakozással tekintett az új tanév elé. A kis elsősök már nagyon készültek az iskolára, ketten még a közönség előtti versmondást is bevállalták. Örömmel vették át a tanító nénik üdvözlő ajándékát, majd az ünnepség végén nyolcadikos kísérőikkel keresték meg osztálytermüket. Megkezdődött. Rajtunk áll, hogy milyen lesz az új tanév. Ha egymást segítjük, s valamennyien a jót akarjuk, sikeres lesz!